Три са вече блокираните кръстовища в столицата, продължава и протестът край Стара Загора

За 25 поредна вечер недоволни протестираха в София. Напрежение нямаше.

Протестиращите се събраха традиционно на площад „Независимост”. Малко преди да тръгнат към „Орлов мост”, те хвърляха жълти стотинки по сградата на Министерския съвет.

След 21:00 часа започна традиционното шествие по централни столични артерии. За кратко бе възпрепятствано движението в различни участъци по маршрута на придвижване на отделни групи протестиращи. 

Междувременно под звуците на опера, част от недоволните обявиха гладна стачка. В по-късните часове пък граждани затвориха и кръстовището около НДК, което остана блокирано до полунощ. 

Протестните действия в София приключиха без сериозни нарушения на обществения ред, съобщават от МВР. Няма задържани.

Блокирани и към момента остават кръстовищата на „Орлов мост”, при Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“.

Полицията отново призовава участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

А след съботния протест блокираните ключови кръстовища в София станаха три. Четвъртата точка на протестите е край Стара Загора. Опит за блокада имаше днес и на Е-79 край Благоевград.

През целия ден продължи спорът между протестиращи и полиция кой има право да решава може ли бусът на „Системата ни убива” да стигне до „Орлов мост”. След като снощи возилото беше спряно на кръстовището на Софийския университет, то така и не потегли оттам. А протестиращите поискаха уволнение на служителя на МВР, взел решението бусът да не продължи.

„Не можахме да разберем защо бусът е задържан по този начин. Майките терористи ли са? Какви са? Не му искаме оставката лично на него. Искаме да го уволнят”, заяви Тихомир Василев.

„Кое е правилно, че хората седят в буса и пречат на другите? Или кое?”, попита зам.-директорът на „Охранителна полиция” към СДВР Тони Тодоров.

Остава блокадата на кръстовището пред СУ

В подкрепа на майките, цяла нощ с тях остана и бившият омбудсман Мая Манолова.

„С нищо не са преминали границите майките от „Системата ни убива”. Това беше един мирен протест. Ако трябва да говорим за минати граници, то със сигурност отдавна ги премина самият премиер”, заяви Мая Манолова.

А всичко започна след 22:00 часа снощи, когато бусът с надпис „Системата ни убива” не беше допуснат да стигне до „Орлов мост”. Според пътуващите в него след автошествието до къщата на премиера в Банкя, искали да подкрепят и палатковия лагер в центъра на столицата.

„Тук на края на тази улица имаше кордон полицаи, те ни видяха, пуснаха ни, даже ни махнаха как да минем. И ни заклещиха изведнъж. Отпред пред буса застанаха полицаи и така, повече от три часа, ние сме в това положение - 5 майки с 2 деца”, заяви Вера Иванова.

От полицията обаче имат друга версия защо возилото е спряно още на кръстовището на Софийския университет.

„Позицията е принципна - ние няма да допуснем превозни средства към „Орлов мост”.”, заяви комисар Тодоров.

Протестиращите използваха момента с отцепеното движение по булевард „Васил Левски” и разпънаха третия палатков лагер в центъра на София. На този етап няма данни за задържани лица след конфликта.

Сачева: Това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации

А на извънреден брифинг днес социалният министър Деница Сачева нарече действията на „Системата ни убива" политическа провокация. Същото заявиха и представители на хора с увреждания, които твърдят, че протестите на гражданската инициатива не са в подкрепа на децата.

Полицията в Стара Загора няма да пусне протестиращите на магистралата (ВИДЕО)

Същевременно напрегнати преговори имаше между протестиращи и власти в Стара Загора. Вече второ денонощие остава блокадата на изхода на града към магистрала „Тракия” и Хасково. Протестиращите продължават да настояват полицията да ги пусне да преминат с колите си към магистралата.

Към протестиращите се присъединяват хора и от други градове, сред тях има и много деца.

Полиция е направила множество пунктове, през които се регулира движението в региона, а протестиращите, заявяват, че няма да отстъпят от протестните си намерения.

Група протестиращи опитаха да блокират движението по път Е-79 в района на Благоевград. Стигна се до намеса на полицията. Към момента положението там е спокойно.

Протест обаче има на Е-79 в Кресна. Там недеволни пресичат непрестанно пешеходна пътека, като така не позволяват на трафика да минава. 

Във Варна за кратко беше блокиран Аспаруховият мост. 

Пуснаха Петър Кърджилов от ареста

Същевременно беше освободен от ареста Петър Кърджилов, който беше задържан след инцидент край палатковия лагер на „Орлов мост” в петък. Тогава пиарът на осъдения бивш кмет на район „Младост” Десислава Иванчева влезе в пререкание с възрастна жена. След остра размяна на реплики Кърджилов опита да залее жената с течност, а тя го удари с бастуна си. Петър Кърджилов е с повдигнато обвинение за хулиганство и беше задържан за 72 часа. Софийският районен съд прецени, че може да излезе на свобода.

Репортери: Даниела Пехливанова, Илияна Шишкова, Георги Манев, Ивомира Пехливанова, Антон Чавдаров

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.