С реч на президента започна представянето на Националния стратегически документ

Задочният спор между президент и премиер продължава. В коментар за вчерашния партиен форум на ГЕРБ Румен Радев заяви, че статистиката, с която се хвали премиерът, не отговаря на действителността.

„Хората трябва да знаят какво е състоянието на страната", заяви президентът по време представянето на първата част на проекта за Национален стратегически документ. Той е изготвен от Стратегическия съвет към държавния глава.

„Първият етап е необходим, за да имаме ясна и детайлна картина за състоянието на държавата. Това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук, да ги осъзнаем в дълбочина и след това да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето”, каза президентът Радев.

 

„Резултатите от работата на Съвета съвпадат с исторически за страната ни момент, когато българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата. Когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията, когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава”, каза Радев. 

„Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт”, коментира президентът.  

„Приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето. Да заложи на коренно различен подход – на откритост, системност и последователност”, уточни Радев.

Държавният глава уточни, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа. „Първият ще е анализ на ситуацията в страната, втори – идентифициране на причините за това състояние и трети – формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация”, каза президентът.

Той посочи още, че стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас и в чужбина. „Техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност”, поясни Радев.

Радев обсъди необходимостта от промени в Конституцията с Правния съвет

Данните от Националния стратегически документ бяха представени от червения социолог проф. Александър Маринов. „Бедността у нас продължава да нараства през последните години. През 2019 г. делът на хората, които са застрашени от социално изключване, е почти една трета. В тежки материални лишения живее всеки пети българин. Работата, обаче не гарантира измъкване от бедност”, заяви социологът.

„По данни на Европейската комисия разходите за здравеопазване в страната ни изостават значително с тези в другите страни в ЕС. Около половината от тези разходи идват от публични източници”, каза още той.

„Влошава се качеството на образованието у нас. Според изследване България е на 83-то място в света и на 26 в ЕС по този показател”, каза Маринов. И допълни: „Според PISA 47 процента от 15-годишните са функционално неграмотни. Всяко 10-то дете не е обхванато в задължителното начално образование. Сред проблемите в сектора е и застаряването на педагогическия персонал”.

„Системата на социално подпомагане е оценена като третата неефективна в Европейския съюз”, посочи още проф. Александър Маринов.

По думите му България е на последно място в ЕС по показателите за корупция и върховенство на законите през 2017 г. „Това говори за изключителна неефективност”, категоричен бе социологът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.