Животът си тогава загубиха общо 7 души, а 35 бяха ранени

Първото дело за тероризъм в съвременната ни история е пред финал. В понеделник ще стане ясна присъдата за атентата на летище „Сарафово”, при който загинаха 5-ма израелски граждани и българският им шофьор. Прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата обвинени. Извършителите са установени, но и до днес са в неизвестност. Процесът се води задочно срещу тях.

Гешев: Приключва делото за атентата в Сарафово (ВИДЕО)

Атентатът стана преди 8 години. Животът си загубиха общо 7 души, сред тях шофьорът на автобуса Мустафа Кьосев и атентаторът. Ранените бяха 35 души. 

18 юли 2012 година, 17:23 часа, взрив избухва на летище „Сарафово”. Обхванати от пламъци са два автобуса, които трябва да откарат пристигнала току-що  група с израелски туристи до курорта „Слънчев бряг".

„Всеки един от подсъдимите, включително и самият атентатор, имат ливански произход. Освен това, както казах и в пледоарията, има и роднински връзки, които свързват всеки един от подсъдимите с тази терористична организация – „Хизбула”. Те са в различна конфигурация, в различни съотношения с всеки един”, заяви Евгения Щъркелова, прокурор по делото.

Доказателствата сочат, че извършителите са Мелиад Фара, Хасан ел Хадж Хасан и Мохамед ел Хюсейни. Ел Хюсейни загива в момента на взрива, след като слага раницата със самоделната бомба в багажника на автобуса.

„Много ДНК експертизи са направени, много графологични, съдебно-медицински експертизи, медицински експертизи са направени на лицата, които са пострадали с фатален край”, заяви още прокурор Щъркелова.

Жанет Желязкова е адвокат на един от обвинените за атентата. Никога не е виждала клиента си, защото е назначена служебно.

„От правна гледна точка не може да се направи един категоричен и безспорен извод, който да сочи към извършителство на това деяние, което е изключително дръзко по отношение на моя подзащитен”, коментира Жанет Желязкова, адвокат на Хасан ел Хадж Хасан.

Тримата извършители не са се познавали предварително. Имали са случайни срещи у нас, установило разследването. И тримата обаче са с двойно гражданство. Установено е, че Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан са имали фалшиви шофьорски книжки, издадени в САЩ.

„Очаквам от съда справедлива присъда, присъда с оглед на това, че това е атентат, който е в мирно време, в нашата държава, със смущаващи последици”, заяви прокурор Щъркелова.

„Тук се касае единствено и само за косвени доказателства, нямаме нито една пряка улика”, обясни адвокат Желязкова.

Мелиад Фара и Хасан ал Хадж Хасан се издирват с червена бюлетина на Интерпол, както и през Шенгенската информационна система.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.