Как се справят с вируса най-възрастните и най-бедните у нас - тази неделя след централната емисия новини

Наричат ги „забравени от България“ и за тях често се говори със съжаление и нескрита тревога. Как изглежда животът на най-бедните и най-възрастни хора в нашата страна, разказват авторът Биляна Борисова и операторът Кирил Борисов тази неделя в „Темата на NOVA”. Имат ли рецепта за справяне с тежките условия, които заплашват битката на Северозапада за по-достойно място на картата на страната, ще стане ясно тази неделя след централната емисия новини.

"Tемата на NOVA": „От народа за народа" (ВИДЕО)

Времето при тях тече неусетно, работата им надделява над всички проблеми и пандемии, а още от пролетта основното им вълнение е с какво ще ги дари природата през лятото. Те живеят в Северозапада, във видинската община Брегово и само едно КПП ги дели от съседна Сърбия.

Ябълката на баба Кера Бондокова тази година е родила много. Тя не пропуска да консервира за зимата всеки плод от градината. Хем да има за нея, а и да помогне на децата си. „Ето това се е запазило. Имаше праскови, но не много и ябълки, други плодове нямаше. Падна онзи сняг точно, когато цъфтят. Даже и джанките, които не са много претенциозни - една джанка не е вързала от студа. С природа, не можеш да се бориш”, разказва тя.

„Темата на NOVA“: Истории за чудо

„Българите сигурно сме европейски първенци по умение за самоспасяване и оцеляване. Ако направим статистика ще видите, че тази есен личните консервни фабрики работят във всеки двор и във всяка къща. Пред блоковете ще започнат да варят лютениците, защото хората търсят начин как да преодолеят кризата”, казва Иван Нейков.

Гледайте „Рецепта за оцеляване“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 20 септември, веднага след централната емисия новини.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.