Стихията е ударила сушата с ветрове със скорост от 72 километра в час

Тропическата буря „Бета” връхлетя американския щат Тексас в понеделник вечерта местно време, предаде БТА.

Стихията е ударила сушата с ветрове със скорост от 72 километра в час, пояснява Националният център за ураганите. Ветровете на „Бета” отслабнаха с приближаването на бурята към сушата.
„Бета” е деветата наименована буря, която връхлита континенталната част на САЩ тази година. Така бе подобрен рекорд, поставен през 1916 г. Освен това за първи път буря, за чието ме е използвана буква от гръцката азбука, връхлита сушата на САЩ. В петък бяха изчерпани възможните имена за бури, започващи с букви от латинската азбука и така се стигна до използване на гръцката азбука за втори път от 1950 г. досега.

Извънредно положение в Тексас заради тропически бури

Голямата неизвестна, свързана с „Бета”, е какво количество валежи ще предизвика в районите, вече засегнати от натоварения сезон на ураганите.

Очаква се „Бета” да се придвижи на североизток покрай тексаското крайбрежие в следващите дни, да отслабне до депресия с приближаването си в зоната на Хюстън-Галвестън, преди да се отправи към щата Луизиана по-късно тази седмица.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.