Починалите от COVID-19 са над 1,1 милиона

Заразените с коронавирус по света станаха 40 милиона. Това сочи мрачната статистика на американския университет "Джонс Хопкинс", който поддържа база данни за пандемията.

БОРБАТА С COVID-19: Още държави в Европа затягат мерките

Най-засегнатите държави продължават да бъдат САЩ, Бразилия и Индия. Половината от всички положителни проби в света са дадени там. Досега от COVID-19 са починали повече от 1,1 млн. души.

Установено лечение на новата болест няма, а изработването на утвърдена и ефективна ваксина се очаква най-рано през пролетта на следващата година. Тези данни идват на фона на резкия скок на новите случаи в Европа и новото нарастване на броя на заразените в Северна Америка.

Починалите от COVID-19 в Европейския съюз и Великобритания са повече от 200 хиляди, а заразените - 5 милиона. Ирландия стана първата европейска страна, която наложи отново пълна блокада през следващите седмици.

Националният стадион във Варшава става временна болница (СНИМКИ)

„Ще бъде много особен период, който ще ни осигури малко почивка от трудностите, през последните седем месеца. Ако всеки от нас направи това, което се иска от нас за период от само шест седмици, ние ще спрем този вирус и ще излезем от тези ограничения на 1 декември”, каза Михаел Мартин.

Въпреки рекордният брой от 16 хиляди заразени с коронавирус за денонощие, Русия няма да налага пълна карантина. Кремъл обяви, че страната е по-добре подготвена, отколкото при първата вълна. Кметът на Москва също настоя, че ще се запазят сегашните мерки, но няма да се въвеждат нови. В града има временни болници, 30 процента от служителите в частните фирми работят от домовете си, а част от учениците се обучават онлайн.

"Хората вече се умориха от всичко това. Затова предпочитат забавленията. Някой вече преболедуваха, други още не са го хванали - като цяло не е толкова страшно, колкото беше през пролетта”, казват жители на Москва.

Испанското правителство също обмисля няколко възможни мерки, включително и вечерен час, за да се пребори с втората вълна на коронавирус. За налагането на вечерен час в столицата Мадрид ще трябва да бъде обявено и извънредно положение, обаче. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.