Хората питат кой е виновен за екокатастрофата в града

Протест заради умряла риба в екологично чист район край Велико Търново. Жители на град Златарица искат отговори на въпросите - има ли виновен за екокатастрофата и ако има – кой е той. Преди седмица на бента на река Златаришка се появи много мъртва риба. Гледката разтърси местните. От регионалната екоинспекция не откриха проблем.

Откриха замърсяване с фекални води в язовир „Цонево”

„Замърсяването е от дълги години. Нито в Златарица, нито в Елена има пречиствателна станция. В Златарица няма индустрия и голяма промишленост, която да замърсява. Такава има по поречието на реката – в град Елена. Настояваме за по-чиста вода, както и да можем да ловим риба, годна за консумация”, обясни Николай Кошухаров – организатор на протеста.

По негови думи реката се е ползвала и за питейни нужди преди години. Сега обаче от нея се носи неприятна миризма, каквато по-старите жители на града не си спомнят да е имало. Протестиращите смятат, че причина за замърсяването е мандра в Елена, която има собствена пречиствателна станция за пречистване на отпадъчни води. Тя обаче не работи. От началото на годината са съставени три акта за административни нарушения.

РАЗСЛЕДВАНЕ НA NOVA: Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни (ВИДЕО)

„Изнасяме всичко – сурватка и отпадъчни води, изпращаме ги в пречиствателните станции в Горна Оряховица и Велико Търново. Не мисля, че замърсяването е от мандрата. Ние сме млекопреработвателно предприятие. Сигурен съм на 100%, че ние сме причината. Нямаше кислород в тази река, нямаше течение”, смята управителят на мандра Стефан Василев.

„Измерените показатели на място не показват химическо замърсяване на реката и отговарят на нормите за добро качество. По данни на община Златарица морът е започнал на 9 октомври след обилен валеж, вдигане нивото на реката и замътняване. Мандрата в Елена има пречиствателна станция, която не работи ефективно. Заради системни нарушения на нормите, които са поставени в разрешителното им, мандрата е санкционирана многократно”, заяви  Гинка Савчева – директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност в РИОСВ”.

 

 

Жителите на Златарица инициираха подписка с искане за изграждане на пречиствателна станция. 
Искането за яснота, кой замърсява реката край Златарица, е отправено и до главния прокурор. А от Районна прокуратура – Велико Търново се самосезираха по случая. Образувана е прокурорска преписка и е възложена проверка от прокурор на ОДМВР-В. Търново и РИОСВ-Велико Търново, която да установи налице ли е замърсяване на реката и каква е причината за отравянето на рибата, както и дали замърсяването създава опасност за живота и здравето на хора, животни и растения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.