327 са новите случаи на COVID-19 у нас

През последните 24 часа 327 души у нас са дали положителна проба за COVID-19. Направени са 2257 теста. Най-много са новите случаи в София - 125, следва Благоевград с 31 и Търговище с 25.

2 036 са настанените в болници в цялата страна, като 146 от тях се нуждаят от интензивни грижи.

Излекувани през последното денонощие са 122-ма души. 10 пациенти са загубили битката с болестта.

На този фон спира плановият прием на пациенти в болниците. Рестрикциите ще важат до 30 ноември. От Българския лекарски съюз застанаха твърдо против това решение. Според директора на „Пирогов”  пък, само по този начин разпространението на COVID в лечебните заведения може да се спре.

Д-р Маджаров: Няма основание да се забраняват плановите операции

Въпреки че здравният министър изиска от тази седмица всяка болница да има сектор за пациенти с COVID, лечебните заведения все още не са напълно готови. В много от тях обаче започна преорганизация на работата.

„Против” решението за прекратяване на приема се обявиха от Лекарски съюз. Аргументите на председателя на съсловието д-р Маджаров - ако плануваните интервенции спрат, последиците ще са още по-сериозни.

„Тревогата на Българския лекарски съюз е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени. Пациентите в страната със заболявания останаха недиагностицирани и лекувани със закъснение”, обясни д-р Иван Маджаров.

За да спазят заповедта на здравния министър обаче, в „Пирогов” вече спряха плановия прием. А директорът на болницата застана твърдо „за” това решение.

„Защото клиники „гърмят” с COVID. Последните седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавирусната инфекция и при плановите пациенти”, заяви проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов: Борисов е стабилен, Радев трябва да е под карантина

В момента около 60 души от персонала там са активно болни. От началото на епидемията са били около 300, допълни още проф. Балтов. Решението според председателя на Българския лекарски съюз обаче трябва да се търси другаде, а не в спирането на плановите операции.

 

 

„Намираме се в ситуация, в която трябва да се разшири броят на леглата, но не и да се връщат пациенти”, смята д-р Маджаров. „Имаме възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент, осигурено е и през цената на пътеката”.

От „Пирогов” твърдят, че този вид диагностика не е достатъчен и броят на болните там го доказва.

„Те са в скрит период, в който PCR тестът не ги хваща, влизат в болницата, оперираме ги и следва вътрешно разпространение в самата болница”, обясни проф. Балтов.

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка

На фона на риска, работата в „Пирогов” не спира, увери проф. Балтов. Но тече пълна реорганизация на дейността.

„От днес увеличаваме броя на реанимационните легла на 22. Отделно цял етаж ще бъде затворен, в него има още около 30 легла, те ще са предимно за персонала”, обясни проф. Балтов.

Разкриването на COVID сектор във всяка болница обаче не се приемало добре, допълни още директорът на „Пирогов”. По думите му, 13 болници в София не могат да се справят с цялата ситуация, а част от държавните болници се опитвали „да минат метър”.

Според заповедта на министъра 10% от леглата в болниците трябва да са отделени за пациенти с коронавирус. А работата на РЗИ ще е да следи дали условието е изпълнено.

На места, отлагането на плановия прием ще доведе до частично спиране на работата в специализираните болници. Това оачкват и в АГ болница „Надежда”:

„От порядъка на 30 процента е това, което ние сега ще спрем като дейност“, казва административният директор д-р Анелия Рачева.

На фона на ограничения прием, там са готови с другата заповед на здравните власти - във всяка болница да има COVID-19 сектор. Готови са с легла, но нямат нужните специалисти, тъй като болницата е за женско здраве. На други места като Александровска болница пък спешно разкриват изцяло нов сектор за болни с коронавирус, тъй като нямат нито едно свободно легло в сегашния.

Междувременно обещания Координационен център, който да синхронизира работата между болниците в градовете все още не е заработил. За да си помогнат сами, в Бургас от днес разкриват два буферни центъра за разпределение на пациенти с COVID-19:

„Пациент докаран с линейка постъпва, извършва се клиничен преглед и се прави бърз тест. Пациенти, които са подлежащи на хоспитализация, се насочват към болница, в която в момента има свободни легла в COVID-19 отделения“, казва д-р Христо Якимов, директор на УМБАЛ „Дева Мария”, Бургас.

Затягат мерките срещу COVID-19 в някои градове

За целта в двата центъра се изгражда информационна система, която в реално време ще показва къде има свободни легла.

От Здравното министерство заявиха, че се прави всичко възможно Националният координационен център да започне да работи до края на седмицата. Но нито от там, нито от РЗИ отговориха дали всички болници на територията на София и страната вече са обособили отделения за пациенти с COVID-19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.