Коментар на д-р Гергана Николова

„Личните лекар не разполагат с електронно направление. Такова не е създадено и съответно ние не можем да го използваме, за да насочваме пациентите си за изследвания и диагностика. Чакаме да се създаде такова нещо, защото интернет и технологиите са достатъчно развити и е съвсем нормално да го имаме“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Инфекционист: "Ремдесивир" трябва да се прилага рано, за да има ефект

По нейно мнение лечението вкъщи има плюсове и минуси. Бързите антигенни тестове според нея са много добра възможност.

„Такива бързи тестове трябва да има навсякъде. Дори колегите от Бърза помощ трябва да могат да ги правят на място в дома на пациентите. Трябва и личните лекари да могат да ги назначават дистанционно. Това би лишило пациентите от излишното лутане по болници и лаборатории“, смята д-р Николова.

Тя добавя, че ресурсът на системата е безкрайно претоварен и положението ще става още по-лошо.

Болницата в Попово с апел за помощ

„Медиците в България умират, но не се предават. И вчера изгубихме колега от Плевен. Работим с големи усилия само, за да можем да покрием всичко, което се случва“, казва д-р Николова.

Според нея в България трябва да бъдат изградени пунктове за проби, на които може да се ходи с автомобил. Това би било много по-удобно и бързо за хората, които имат нужда от тест.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.