Заради пандемията демонстрациите започнаха още вчера

Полицаите излязоха на пореден протест с искане за увеличение на заплатите с 30%. Заради пандемията акциите им започнаха още вчера. Основната демонстрация се проведе на площад „Княз Александър I” в София. Точно в 13 часа, полицейски сирени поставиха началото на протеста в цялата страна!

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Служителите на МВР призоваха за минута колегите им по места да включат светлинната и звуковата сигнализация на служебните автомобили. Ако и след днешния национален протест не се постигне разбирателство, недоволството ще продължи, категорични са от най-големия полицейски синдикат.

Пожарникарят Иван Димитров идва на протеста обиден. Той и колегите му били сложени на първа линия в борбата срещу COVID-19, без да се оцени трудът им.

Окончателно: Увеличават заплатите на служителите в МВР

Площад „Батенберг” събра униформени от различни краища на България. Всеки с проблемите си по места. Заради мерките срещу COVID-19 протестът беше по-скоро симвиоличен. Синдикатите изразиха готовност да отстъпят от исканите 30 процента по-високи заплати, но след честни преговори.

На 25 ноември депутатите одобриха ръста на възнагражденията в системата на МВР. От 1 януари 2021 г. заплатите на полицаи и пожарникари ще нараснат с 15%, реши парламентарното мнозинство, одобрявайки окончателните текстове за парите в МВР в проектозакона за държавния бюджет за догодина.

За да покрият разходите по увеличение на заплатите, по бюджета на МВР ще постъпят допълнително 77,5 млн. лева. От най-големия синдикат във вътрешното министерство продължават да са недоволни от повишението, като настояват то да бъде с 30%, каквото се предвижда в някои звена на държавната администрация.

ПОЛИЦАИТЕ НА ПРОТЕСТ: Искат 30% увеличение на заплатите - дават им 15% (ВИДЕО+ СНИМКИ)

От допълнителните средства в МВР 47.6 млн. лв. ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10.9 млн. лв. за защита на границите, а допълнителни 13.2 млн. лв. се заделят за пожарна безопасност. За развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5.6 млн. лв.

 

 

Вълна от подкрепа протестът получи в социални мрежи. Той обаче не се хареса на майките от „Системата ни убива”, които организираха контрапротест, а отговор от политическото ръководство на МВР не дойде. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС