Той посочи, че е възможно да има трета вълна през лятото

„Хората трябва да разберат, че нещата са сериозни. Ако симптомите не отминават първите 6-7 дни след положителен PCR тест, трябва да се търси лекарска помощ. След това се получават затруднения и за нас, и за пациентите”, заяви категорично началникът COVID-отделение на Втора градска болница в София д-р Бруск Халил. 

Вирусолог разкри кога човек с COVID-19 вече не е заразен

„Като основен симптом е задухът, който не преминава. Главоболието също, при някои се появява конюнктивит. Наблюдава се различна симптоматика”, допълни медикът.

Според него въведените мерки ще помогнат за овладяването на пандемията и след Коледа ситуацията ще се успокои.

„Очакваме 50% намаление на броя около Коледните празници и Нова година. Всеки месец същият процент може да намалява. Вероятно е да има трета вълна в страната чак през лятото”, заяви още д-р Халил.

Защо лекар с коронавирус избра да работи на първа линия?

В отделението за лечение на коронавирус във Втора градска болница няма капацитет за приемане на още болни. Основен проблем е липсата на персонал заради заразяване на медиците.

„Пуснахме обява, но никой не е откликнал. При нас има само един доброволец”, обясни лекарят.

Той каза, че болницата разполага с достатъчно количество „Ремдесивир”, с който се лекуват тежките случаи. Налична е и необходимата медицинска екипировка.

Още гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща