Направени са 9056 PCR теста

3475 са регистрираните новозаразени през последните 24 часа у нас при направени 9056 PCR теста. Това означава, че положителните проби са близо 38,3 процента. Починалите за денонощието са 153 болни, а излекуваните са 2435, сочат данните на Единния информационен портал. 

В момента активните случаи на заразени с коронавируса у нас са 91 587. От тях 6635 се лекуват в болници, а 493 се нуждаят от интензивни грижи. 722 са новозаразените в София, 355 – в Пловдив и 318 – в Бургас.

В момента имаме плато на новозарените,  каза в ефира на "Здравей, България" математикът Лъчезар Томов. По негови думи след около 4-5 дни трябва да започне по -голям спад на заболелите в резултат на частичния локдаун в страната. Според него новите мерки срещу коронавируса вече дават резултат.

"Би трябвало след 5-6 дена да започне по-сериозен спад от това затваряне. Според мен би трябва да има спад на новите случаи в следващите 2-3 седмици, а три седмици след това и спад на смъртните случаи", прогнозира математикът.

Математик: В момента имаме плато на новозаразените

За да се сбъдне прогнозата обаче е необходимо сткритно спазване на мерките, посочи още Томов. 

 

 

"Има обаче няколко неизвестни – какво ще се случи на 8 декември, какво правим със зимния ни туризъм, тъй като хотелите са сред най-добрите места за зарязяване", посочи той.

А за да се изгради гурпов имунитет в страната трябда да се  ваксинират минимум 70% от населението, разясни в студиото на "Здравей, България" пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

Д-р Симидчиев: Това, че човек боледува повторно, не значи, че се е заразил отново

"Когато сме преболедували, няма нужда от ваксина. В смета има над 60 млн. заразени, от тях доказано повторно заразени са около 30 човека. Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил повторно. Има вариант този вирус да седи по-дълго време в организма и човек да развие симптомите повторно, но това не е повторно заразяване", поясни той.

 

 

Пулмологът посочи, че ще има проблем при масовата ваксинация, заради схецифичните условия на съхранение на ваксината. Според него е необходомио изготяването на имунизационен план и създаването на пунктове за ваксини. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.