Генералният секретар на ООН ще отправи предложения към страните

"Нашата планета е разбита", ще предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш днес. Човечеството води това, което той определи като „самоубийствена“ война срещу природния свят, съобщи Би Би Си.

ООН с проектобюджет от 3 млрд. долара за 2021

„Природата винаги отвръща на удара и прави това със събиране на сила и ярост“, обясни той пред специално събитие на Би Би Си за околната среда. Гутериш иска да постави борбата с изменението на климата в основата на глобалната мисия на ООН.

В реч, озаглавена „Състояние на планетата“, той обяви, че „централна цел“ през следващата година ще бъде изграждането на глобална коалиция около необходимостта от намаляване на емисиите до нетна нула. Тя се отнася до намаляване на емисиите на парникови газове, доколкото е възможно, и балансиране на всякакви по-нататъшни изпускания чрез отстраняване на еквивалентно количество от атмосферата.

Шефът на ООН: Човечеството да престане „да води война с природата”

Гутериш смята, че всяка държава, град, финансова институция и компания "трябва да приемат планове за преход към нетни нулеви емисии до 2050 г.". Според него те също ще трябва да предприемат решителни действия сега, за да тръгнат по пътя към постигането на тази визия. Целта, казва генералният секретар на ООН, ще бъде да се намалят глобалните емисии с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г.

Ето какво ще поиска генералният секретар на ООН да направят народите по света:

• Поставяне цена на въглерода

• Поетапно премахване на финансирането на изкопаемите горива и прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива

• Прехвърляне на данъчната тежест от доходи върху въглерода, а от данъкоплатците към замърсяващите природната среда.

• Интегриране на целта за въглероден неутралитет (подобно на концепцията за нетната нула концепция) във всички икономически и фискални политики и решения

• Помощ за онези по света, които вече са изправени пред тежките последици от изменението на климата

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС