Българинът се готви с добри треньори и спаринг партньори, коментира легендарният боксов треньор

Легендарният български боксов треньор Михаил Таков, който е координатор на националния ни отбор, говори пред Betenemy за предстоящия мач на Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа, както и за европейското първенство за юноши, което се проведе в София.

Г-н Таков, останаха по-малко от две седмици до мача на Кубрат Пулев срещу световния шампион Антъни Джошуа. Какви са очакванията Ви за битката и какви са шансовете на Кобрата?

- Най-важното сега е да бъде здрав. В тази динамична обстановка е много трудно да се каже къде какво може да стане в тези последни дни. Очакваме ги вече с нетърпение. Кубрат е здрав, готви се с добри треньори и спаринг партньори. Отива в друга страна, при друг режим и закони, както и изисквания. Там също трябва да се пази до мача.

Как се отразява цялата тази ситуация на подготовката?

- Каквото е за него, такова е и за Джошуа. Зависи кой ще издържи на цялото това напрежение, което в момента е навсякъде.

Кои са силните страни на Кубрат за този двубой?

- В мача е важно да се противопостави с тактика на това, което ще предложи екипът на Джошуа. Ще се сбутат две тактики. В началото мача с 50 на 50. В самия мач ще се види накъде как ще вървят нещата. Ще се види тактиката и стратегията на нашия екип. Джошуа може да предприема различни варианти. Видяхме го в съвсем друга светлина във втория мач с Анди Руис. Не се знае как ще подходи сега. Важна е и психиката, важно е дали и каква публика ще има.

Казвате за тактиката. Май това е най-важното за двубой за световната титла?

- Тактиката е изключително важна, както и психиката. Опитът също ще изиграе роля. Видя се и мача на Олександър Усик срещу Тони Белю, който беше без публика, че е друго.

Ако няма публика или много малко, на кого ще бъде от полза това в двубоя?

- Трудно е да се каже. Бях на мача на Кубрат Пулев с Кличко. Залата и публиката бяха уникални. Имаше голяма част българи, беше идеално. Там обаче имаше други обстоятелства – много дълго обявяване, много дълго време преди започване на мача. Бяха едни 30-40 минути, в които екипът не знаеше точно в колко часа ще бъде мачът. Пулев беше загрят, излезе с наметалото – топлината да се запази. Това оказва влияние, нищо, че са на пръв поглед дребни неща.

Кои са слабите страни на Джошуа?

- Всеки си има слаби страни. Когато се прави тактиката се прави така – силни страни на нашия, слаби страни на нашия срещу силни и слаби страни на противника. Гледа се какво ще се противопостави на силната страна на противника, за да се стигне до благоприятен завършек за мача.

Каква е Вашата прогноза за двубоя?

- Ако знаех, щях да заложа и да бъда милионер. Аз съм българин, с Кубрат сме от толкова години заедно и много ми се иска да победи. Трябва да се обмисли всичко, за да има добър завършек на срещата.

В София в момента се провежда европейско първенство по бокс за юноши. България има титла, медали… Как оценявате представянето на нашите момичета и момчета?

- Първо, не трябва да забравяме, че миналата седмица завършихме другото европейско първенство, където се представихме отлично. Трябва да приветствам нашата федерация, международната и европейската, които оставиха тези първенства да се състоят. Министерството също позволи да се проведе. При нас имаше тежки ситуации, но преминаха тихо и кротко и ето ги успехите. Трудно е – празна зала, само със съдии и треньори.Това са млади състезатели, които са бъдещето на нашия спорт. Всички момчета от мъжкия отбор са дошли от младежи и юноши. Да, някои ще отпаднат, но други ще влязат в мъжкия национален отбор и са бъдещето на този спорт у нас.

Споменахте думата „бъдеще“. Светло ли е бъдещето на българския бокс?

- В тези трудни ситуации ние участваме и имаме момчета, които играят и печелят. Това е добра тренировка за тях и е важно за треньорите. В тези динамични времена се вижда, че бъдеще има. Това, че не участват дадени страни в шампионата, не омаловажава успеха на българските състезатели, треньори и на федерацията ни.