С нея се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г.

Благодарение на новата мярка „Патронажна грижа +“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, ще можем да подкрепим над 53 000 хора в риск в условия на пандемия. В предишните компоненти бяха подпомогнати над 35 000 души, което беше повече от очакваното, но сега предвиждаме да се обхванат повече. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на откриването на информационен ден със Сдружението на общините, на който бяха представени условията за кандидатстване по мярката и детайли за начина на изпълнението й до момента.

Министър Сачева обясни, че новата операция е съобразена с обратната връзка, която е получена от общините и затова има разширяване на обхвата и улесняване на кандидатстването. „Вече има възможност за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с цел превенция от заразяване с коронавирус".

Държавата дава 40 млн. лева за заетостта в туризма и транспорта

"Общините ще могат да включат в проектите си дейности, свързани с дезинфекция на сградите, в които се предлагат услугите, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд и др.“, допълни тя.

С мярката се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа +“ за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги.

Сачева: Ще се търсят варианти със секции само за карантинирани и СИК, преминали COVID (ВИДЕО)

Всички общини в страната могат да кандидатстват по операция „Патронажна грижа +“ до 31 май 2021 г. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., а проектите ще се изпълняват

до 30 юни 2023 г. За всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с прогнозния брой нуждаещи се, които имат нужда от услугите, и социалните услуги в съответната община.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.