Натрапчивото спазване на мерките от деца може да е сигнал за проблем

"По-малките деца имат нужда от възрастен, който да им обяснява случващото се около тях. При децата в начален курс трябва да бъде добре обмислено какво се казва - това се отняса и за учителите", заяви в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS психотерапевтът д-р Пламен Димитров.

"Децата много отрано разбират кои са авторитетите за по-възрастните. Понякога са толкова емоционални, че родителите не знаят как да реагират. В повечето случаи не са готови да обяснят на децата си тежки събития, болести, смърт. Но, ако не получат обяснение, малките се затварят в себе си и в своите фантазии, които нерядко са травматични", разкри още специалистът. 

Разболя ли COVID-19 и психиката ни?

Според него е важно детето да има активна комуникация не само с родителите си, но и със свои връстници.

"Децата не се учат от това, което им казваме, а от онова, което правим в определена ситуация", добави д-р Димитров.

Той подчерта, че от началото на пандемията психолозите и психотерапевтите в България са на линия в различни онлайн платформи при нужда от помощ. Децата понякога също се нуждаели от подобни консулатации.

"Нараства негативното влиянието върху психичното здраве от ситуацията, в която се намираме в момента. Това важи с особена сила за децата, които могат да придобият чувство за вина, че те са заразили по-възрастните си близки. Трябва да им се говори и да ги убеждаваме, че нещата стоят по точно обратния начин", смята психотерапевтът.

Важни телефони за връзка и сигнали за коронавируса

"Натрапчиво спазване на мерките от деца, загуба на концентрация, спад на интерес към любими неща - това са знаци, че детето може да има проблем и да се нуждае от консултация със специалист", заключи д-р Пламен Димитров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7