Датата на изборите бе определена от президента Радев

„Радев показа, че не може да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април. От лятото той предлага изборите да са през ноември или декември. На 7 декември той зададе датата 28 март. След това започнаха консултациите. Всички заявиха готовносност да се явят на избори тогава. Днес Радев обяви 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с някои опасения”, заяви Тома Биков относно обявената от Румен Радев дата на изборите.

ОФИЦИАЛНО: Президентът обяви датата на изборите

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът е предложил.

„Ако опозицията реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настояват да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на Радев. Ние няма да го направим. Основанието за това е, че подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси”, смята депутатът от ГЕРБ.

Биков подчерта, че управляващата партия ще направи всичко възможно да повиши избирателната активност, като убеждават със своите идеи избирателите. А според Георг Георгиев вълнуващият въпрос в случая било чия дата е 4 април и каква е разликата.

 

"Ако си спомним изказванията на президента - той искаше да прави избори още през есента, а сега изведнъж казва, че има време. Време за какво? Да промени фундаментално и философски идеята на изборите в България и това как те се провеждат. Президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия и да сме в разрез с всичко онова, което прави изборите прозрачни", смята той.

Депутатът обвини Радев в "чертаене на разделителни линии". Той подчерта, че тази година католическият и арменският Великден са на 4 април и това би създало проблеми на българите, които ще гласуват в чужбина. Според Георгиев президентът не е преценил това.

"Не машините и не пликовете гласуват, а хората, и който не го е разбрал, ще загуби и тези избори", завърши Тома Биков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.