Президентът беше подложен на втора процедура по импийчмънт

Доналд Тръмп беше подложен на процедура по импийчмънт за втори път заради щурма на Капитолия. Камарата на представителите гласува официалното обвинение на президента, че е подстрекавал към метеж своите привърженици. Така Тръмп стана първият президент в историята, подлаган на процедурата два пъти.

Камарата на представителите гласува импийчмънт на Тръмп след драматични дебати, продължили няколко часа.

„Обсъждаме тази историческа мярка точно на местопрестъплението. И нямаше да сме тук, ако то не беше такова заради президента на Съединените щати”, коментира сенаторът от Демократическата партия Джим Макгъвърн.

Втори импийчмънт за Тръмп заради подбуждане към безредици в Капитолия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Президентът на Съединените щати предизвика тези безредици, този въоръжен бунт вътре в нашата страна”, смята председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

„Не мога да се сетя за по-дребни, отмъстителни и подли действия от това да свалиш вече победен президент, седмица преди той да напусне Белия дом”, разкритикува сенаторът от Републиканската партия Том Макклинтън.

Гласуването на импийчмънта на Доналд Тръмп продължи почти час, а десет републиканци гласуваха срещу своя президент.

„По тази точка, „за” са 232-ма, а „против” - 197. Резолюцията е приета”, обяви Пелоси.

Маколи Кълкин подкрепи заличаването на Тръмп от "Сам вкъщи 2" (ВИДЕО)

Вотът обаче не означава, че Тръмп ще бъде свален от поста. Лидерът на мнозинството в Сената даде да се разбере, че процедурата в горната камара на Конгреса няма да завърши преди изтичането на мандата на 20-и.

Малко след като стана ясен резултатът Тръмп направи обръщение. Той обаче изобщо не спомена импийчмънта и вместо за Републиканската партия, говореше за „своето движение”.

„Насилието и вандализма нямат абсолютно никакво място в нашата страна и в нашето движение. Саморазправата на тълпата е обратното на това, в което вярвам. Обратното на това, което представлява нашето движение. Нито един истински мой поддръжник не може да подкрепя политическото насилие. Не може да заплашва или тормози своите сънародници американци. Ако правите нещо от изброеното, вие не подкрепяте нашето движение. Вие го атакувате”, каза Доналд Тръмп.

ДЕНОНОЩЕН ПОСТ: Войници остават в Капитолия, за да обезпечат дебатите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вотът за импийчмънта на Тръмп се проведе при невиждани мерки за сигурност. Националната гвардия прегради с военни машини достъпа до Конгреса. По улиците имаше стотици тежковъоръжени войници. Не по-малко необичайно изглеждаше сградата на парламента отвътре. Конгресът се превърна в спалня за стотици военнослужещи, които нямаше къде да почиват между нарядите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.