Депутатите приеха допълнение на Закона за извънредното положение

На първо четене – депутатите дадоха възможност на хората под карантина да могат да гласуват на предстоящия парламентарен вот. 

Въпреки предварителните противоречия между парламентарните партии по темата, дебатите преминаха вяло в рамките на малко повече от час. Промените се правят не в Изборния кодекс, а в Закона за извънредното положение. Текстовете предвиждат специални секции за болни и карантирани. 

Борисов: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

Основните критики от страна на опозицията бяха, че чрез закона се делегира на ЦИК да изработи конкретните правила, с които хората под карантина да могат да гласуват.

„ЦИК не е медицински здравен орган, не може да издава медицински протокол. Здравните власти, Министерство на здравеопазването -  това са компетентните органи, които могат да издадат този протокол, а ЦИК да го приложи. В ЦИК няма нито един медик”, заяви Филип Попов от БСП.

 

 

От ГЕРБ им отговориха, че не е моментът за противопоставяне. И че проблем с текстовете нямало.

„Много ще се радвам, ако епидемичната обстановка се нормализира, но се съмнявам. Няма как да се смесят урните, защото в болница няма как да отидат от COVID отделението при другите болни”, категоричен е Христо Гаджев от ГЕРБ.

ДПС подкрепиха промените, но поискаха прецизиране между двете четения.

„Смятаме, че са необходими такива мерки. От друга страна, не можем да не се съгласим с опасенията, изразени от БСП и ЦИК,  и затова ще внесем наши предложения”, посочи Хамид Хамид от ДПС.

Датата за вота отново стана повод за коментари по време на дебатите. Независимият депутат Станислав Станилов беше категоричен: „Отговорност, че ще плъзне, заразата носи президентът, който не е преценил. Трябваше да се сложи дата, на която тези помещения да са с отворени врати и прозорци”.

А от "Атака" атакуваха датата на изборите.

В крайна сметка промените минаха на първо четене с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

От ЦИК обясниха за NOVA, че предстои да обсъдят детайлите – вероятно, след като тези правила минат и на второ четене в зала. Текстовете трябва да се съгласуват както с Националния оперативен щаб, така и с Ваксинационния щаб. Възможни са и промени преди окончателното гласуване.

ЦИК трябва да приеме правилата за организация на вота не по-късно от 50 дни преди вота. Затова и срокът за предложения преди второ четене беше съкратен на 4 дни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.