Новият щам на COVID-19 формира доста по-добро проникване и засяга по-младите

 „Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни подмине. Към момента случаите на COVID-19 у нас са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за онова, което се задава и да предприемем адекватни мерки”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. По думите й мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да пропусне страната ни. 

Кунчев: Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27

„Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентът на заболелите скочи. За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети”, посочи проф. Христова. „Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяга по-млади хора”, допълни тя.

Без разхлабване на мерките в страната (ОБЗОР)

“По-високият клас маски дават между 95 и 99% защита. Важно е да се знае, че те защитават максимално човека, който ги носи, но не и отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането”, поясни експертът. 

 

 

По думите й, именно защото клапата предпазва от вдишване на вируса, в редица държави с много случаи на COVID-19 носенето на по-висок клас маски е препоръчително.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.