Промяната на реката е видима

Повече от половината отпадъци от плаващото сметище в река Искър вече са почистени. Прогнозите са всички боклуци да бъдат извозени до депото в Костинброд до края на седмицата. От областната управа сметнаха, че операцията ще излезе по-евтино от отпуснатите 220 000 лева.

Тежки машини ще чистят плаващото сметище край Своге

Видима е промяната на реката. Хората на терен обаче продължават да се изненадват от появяващите се на повърхността отпадъци.

„От детски топки, колички и играчки до хладилници и перални. Всичко, каквото човек може да си помисли. Основният отпадък е пластмасови шишета и дървен материал – клони и големи дървета”, каза представителят на ТЕЦ „Своге” Васил Шуманов.

Битката с плаващото сметище продължава вече седми ден. Най-трудни за изтегляне се оказват големите дървени трупи. Дърветата се отделят от боклука, който се депонира в Костинброд. Идеята на областната управа е да бъдат дадени на нуждаещи се за огрев.

„Ако го нямаше ВЕЦ-а, боклукът щеше да си е в реката. Това, че го има показа на хората докъде сме го докарали”, добави Шуманов.

Започна разчистването на плаващото сметище в р. Искър

От фирмата, която почиства реката, отказаха да говорят с екипа на NOVA за акцията. На място служителите разполагат с лодка. Чрез нея придърпват отпадъци към моста на ВЕЦ-а, така че да бъдат захванати от багера.

„ВЕЦ-ът не работи, тъй като ние нямаме възможност да работим и в същия момент да гарантираме, че този боклук няма да тръгне надолу по реката. Единственият начин да го държим в завирения обем преди ВЕЦ-а е, когато ние не работим”, поясни Шуманов.

Не е изключено заради претърпените загуби от ВЕЦ „Своге” да потърсят правата си в съда.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.