Това обяви говорител на омбудсмана на ЕС

Европейският омбудсман разследва Европейската комисия за поверителността на договорите за покупка на ваксини срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

"Току-що започнахме разследване срещу отказа на Комисията да предостави публичен достъп до документите, отнасящи се до покупката на ваксини срещу COVID-19", заяви говорител на омбудсмана на ЕС.

Очаква се 2 млн. българи да бъдат ваксинирани до края на годината

Според ЕК, която ръководи преговорите с производителите на ваксини съвместно с представители на държавите членки, конфиденциалността е нужна, за да може ЕС да сключи по-добри сделки с отделните компании. Засега няма коментар на ЕК за разследването.

Неправителствената организация Център за наблюдение на корпоративна Европа (Corporate Europe Observatory) беше поискала достъп до сключения с AstraZeneca договор, първият, подписан от ЕС, и до документи, свързани с преговорите за ваксините. Комисията обаче не е приела първото искане, а по второто все още не се е произнесла, заяви омбудсманът.

"Предвид значителния обществен интерес към въпроса ще поискам от ЕК възможно най-скоро, най-късно до 11 февруари 2021 г., да потвърди решението си и по двете искания", пише омбудсманът в писмо до ЕК.

Евролидери: Паспортът за ваксиниране да е медицински документ

Към омбудсмана има право да се обърне всеки гражданин на ЕС с искане да разследва дадена европейска институция за лошо администриране.

Исканията за разкриване на документи обаче могат да бъдат отклонявани от евроинституциите, ако те сметнат, че огласяването на някакви сведения противоречи на обществените интереси.
По-рано този месец след натиск на европейски депутати Комисията обнародва редактирана версия на договора за ваксини с германската биотехнологична компания CureVac.

ЕС даде около 2,5 милиарда евро, за да капарира близо 2,3 млрд. дози ваксини от шест компании.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА