Времената на пандемия и затварянето на работещите хора в хоум офис дават допълнителен тласък на туризма в планината

Рано призори в подножието на връх Снежанка в Родопите поемаме на двукилометров преход със специално приходени ски-панти по лек планински маршрут. Час по-късно вече сме на 1875 метра - точно там, където, според преданията, Орфей е търсил своята муза. Един от ентусиастите в малката ски-туринг група е Сребра Илчевска от Чепеларе. За нея преживяването е специално, тъй като за първи път кара с така наречените „панти”. На ръба на живописните Орфееви скали тя вади от раницата прясно изпечена вкусна родопска баница. „Исках да посрещнем изгрева с домашно приготвена баница. Много вълнуващо и приятно. Пожелавам всеки да го изпита”, споделя Сребра.

Ски-турингът е подходящ за всеки, който обича зимните разходки в планината -  дори за хора, които рядко стъпват на ските. Начинаещите обаче трябва да се доверят на инструктор, с който да направят първите си стъпки в така нареченото „пантене”.

Хоум офисът в планината - все по-предпочитан

Опитният инструктор Станислав Вангелов обяснява: „Пантенето не е нищо особено. Това е движение със ските срещу наклона. Колкото по-напреднал ставаш, толкова повече ти се иска да правиш по-дълги преходи."

Да посрещнеш изгрева преди всички горе в планината е неописуемо преживяване. Станислав го е правил десетки пъти, но продължава почти всяка сутрин да чака усмивката на слънцето по склоновете около Пампорово и Мечи чал:  „Ние сме родопчани. По време на пандемията, нашето „вкъщи” беше Родопа планина. Тя е мека планина с душа. Въздухът, който дишаме, е превантивна терапия срещу респираторни болести”.

За разходката с панти са необходими по-специални автомати за ските и обувките. След като се „освободи”, автоматът позволява нормално ходене по снежните склонове. За по-големите наклони има няколко степени, с които преживяването става още по-леко и приятно.

ХОУМ ОФИС В ПЛАНИНАТА: Хижи на Витоша привличат работещи с бърз интернет

А на ските се залепват „колани”, които осигуряват безпроблемно движение нагоре по стръмното. Станислав Вангелов обяснява: „Коланът позволява да се пързаляш по линията на ската, но да не се връщаш назад."

„Отключваме" пантите и планината е в краката ни. „Ските не трябва да се вдигат, а да се бутат напред. И всъщност, ако човек бърка, той се изморява по-лесно. Трябва да ходиш така, че да не чувстваш умора" - разкрива тънкостите на „пантенето" Станислав.

Времената на пандемия и затварянето на работещите хора в хоум офис дават допълнителен тласък на туризма в планината. В Родопите работата сред природата става все по-популярна през последните месеци.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.