Виелица затрупа прохода „Петрохан”

Снежният фронт удари страната. От рано сутринта ситуацията по пътищата започна да се усложнява. Най-тежко е положението по планинските проходи, но затворени пътища няма.

Обилни снеговалежи се очакват за утре и за Източна България. За там е обявен оранжев код.

Снеговалежите на северозапад започнаха рано призори. Температурите паднаха под нулата и снежната покривка нарасна бързо.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Преди обяд проходът „Петрохан” беше заснежен, а по завоите се беше образувал опасен лед.

Трафикът беше спокоен през деня. Малкото шофьори обаче не бяха доволни от почистването.

Няколко машини почистваха трасето. Снегорините периодично обикаляха прохода, но снегът и появилият се бурен вятър мигновено заличаваха следите от греблата.

Имаше няколко инцидента. За кратко от северната страна на прохода движението беше ограничено, докато два снегорина помагаха на закъсал тир да премине стръмен участък.

Вечерта продължава да вали обилен сняг, духа и студен северен вятър. 

Проходът Троян-Кърнаре е затворен за движение на всички моторни превозни средства. Причината е обилен снеговалеж, силен вятър и намалена видимост.

Видео: Моята новина

Сняг вали и в Южна България. Няма затворени пътища. Снегорини почистват основните трасета. 

Снощи свлачище подкопа пътя към Банско и Разлог. Още днес експерти направиха оглед на пропадналия участък. И спешно започна изсипване на камъни в пропастта, за да се укрепи пътят. В следобедните часове на място отиде и заместник-министърът на благоустройството Николай Нанков. След оглед беше категоричен - опасност за пътя няма.

„Ще направим проект по подобие на участъка по река Места, за да има цялостно дългосрочно укрепване на ската, предполагам с габиони. Няма никаква опасност за пътя, затова и движението няма да бъде ограничавано, ще се движат и в двете посоки всички пътуващи за и от Банско и курортите”, заяви Николай Нанков.

Снегът от тази сутрин не успя да затрудни сериозно движението през прохода.

През нощта в района на Разлог се очаква да падне мъгла, затова от Пътната агенция предупреждават шофьорите да бъдат много внимателни.

 

В София над 120 снегорина са на терен заради обилния снеговалеж. Очаквано най-тежка беше ситуацията в полите на Витоша. Закъсали автомобили имаше в кварталите „Драгалевци” и „Бояна”.

Снегорини под конвой имаше и на магистрала „Люлин” по пътя към Перник. Обстановката беше най-усложенена край тунелите по магистралата. Закъсали коли обаче нямаше.

Репортери: Николай Василковски, Стоян Нешев, Антон Чавдаров

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.