Това е първият официален разговор между двете страни откакто новият президент на САЩ встъпи в длъжност

Американският президент Джо Байдън е разговарял днес с руския си колега Владимир Путин за пръв път, откакто встъпи в длъжност.

Байдън е изразил безпокойство от руските действия, включително отношението към намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални. Новината за телефонния разговор обяви говорителката на американското президентство Джен Саки на редовен брифинг за медиите.

Вашингтон поиска Навални да бъде освободен от затвора (ВИДЕО)

По думите й темите са включвали предложението на Байдън да бъде продължен с пет години срокът на договора за ядрените оръжия с Русия Нов СТАРТ и "категоричната подкрепа на САЩ за суверенитета на Украйна пред лицето на продължаващата руска агресия".

Освен това, по думите на говорителката на Белия дом, Байдън също смята газопровода "Северен поток-2" за лоша сделка за Европа. Американската администрация ще направи преглед на мерките, които са приети досега във връзка с проекта. По думите й американските власти възнамеряват също да продължат да обсъждат проекта с европейските партньори

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.