Те ще трябва да спазват противоепидемичните препоръки

Министерството на външните работи на Република Северна Македония даде съгласие в помещенията на посолството на Република България в Скопие и на Генералното консулство на Република България в Битоля да бъдат проведени парламентарните избори на страната ни на 4 април 2021 г.

В текста на даденото от Министерството на външните работи на Република Северна Македония разрешение се припомня, че по време на изборите следва да се спазват препоръките на Министерството на здравеопазването и Комисията по заразни болести на страната, да се спазва дистанция от най-малко два метра и задължително да се носят защитни средства.

Как ще гласуват българите в чужбина?

Министерството на външните работи на Грузия даде формалното си съгласие за откриване на  избирателна секция в сградата на Посолството на Република България в Тбилиси за произвеждане на избори за народни представители в българския парламент на 4 април 2021 г.

Посолството ни е получило вербална нота на грузинското външно ведомство, в която се посочва: „Грузинските власти не възразяват срещу предложението на Посолството на Република България в Грузия да отвори избирателна секция в Посолството в Тбилиси с цел да позволи на всички отговарящи на условията български граждани, да упражнят конституционното си право на глас в следващите парламентарни избори в Република България“.

Грузинските власти подчертават, че при осъществяване на изборния процес посолството ни следва да осигури спазване на всички мерки на грузинската страна за предотвратяване разпространението на COVID-19, които са в съответствие и с мерките, установени от Световната здравна организация - ограничен брой хора в затворени помещения, задължително носене на маска и изискване за социална дистанция.

„Тренд”: 5 партии ще влязат в следващия парламент

Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания даде принципно съгласие за провеждането на избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г. на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В отговор на отправено запитване от посолството ни в Мадрид испанското външно министерство уточнява, че след консултации с министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, към момента не съществуват пречки за провеждане на изборите. Въпреки това се отбелязва, че трябва да се следи развитието на епидемиологичната обстановка и действащите санитарни мерки към датата на провеждане на изборите. В отговора е отбелязано още, че е абсолютно необходимо да се следват указанията на испанските санитарни власти при подготовката на изборите във връзка с подсилване на хигиената и превенция на заразата.

Екстрадират българин, хванат с дрога за 1,5 млн. евро в Испания

След като Централната избирателна комисия определи със свое решение местата, в които ще се образуват избирателните секции и техният брой, мисията ни ще информира своевременно Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания за адресите на избирателните секции, както и за настъпването на всякакви промени с цел предприемане на мерки по сигурността.

Посолството ни в Любляна също е получило разрешение от Министерството на външните работи на Република Словения за провеждането на избори за народни представители в секция в сградата на посолството ни, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Продължават да затягат мерките срещу COVID-19 в Западна Европа

Със същата нота словенската страна уведоми, че не дава съгласие за гласуване извън сградата на дипломатическото представителство.

Външното министерство на Словения обръща внимание на необходимостта от спазването на постановленията на словенското правителство, както и на мерките и препоръките на Националния институт за обществено здраве с цел ограничаване на епидемията от COVID-19.

В посолството на Република България в Букурещ с адрес str. Rabat Nr.5, sector 1 се предвижда откриването на избирателна секция за българските граждани, които към тази дата ще пребивават на територията на Румъния.

В нотата на Министерството на външните работи на Румъния, с която се изразява съгласие за откриване на избирателна секция в българското посолство, се отправя молба за съобразяване с епидемичната ситуация в Румъния и по-конкретно с разпоредбите на румънските власти, които ще бъдат в сила към 4 април 2021 година с оглед превенция и защита срещу инфектиране с коронавирус.

Властите в Баку и в Ташкент също дадоха съгласие за разкриване на избирателни секции в сградите на българските посолства в двете столици. На 4 април 2021г. българските граждани, които пребивават в Азербайджан или Узбекистан, ще могат там да упражнят правото си на глас. 

Във връзка с продължаващата пандемия от COVID-19, посолствата имат готовност да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасно гласуване и спазване на епидемиологичните изисквания в упоменатите държави.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.