Министърът на здравеопазването и главният държавен инспектор въвеждат противоепидемични мерки, свързани си изборния процес

Правната комисия прие на второ четене промени в закона за извънредното положение. И така - карантинираните хора ще могат да гласуват в мобилна урна или специална секция.

Всяка една секционна избирателна комисия може да бъде съставена от минимум 3-ма членове, независимо дали е в България или чужбина. Дава се възможност и за гласуване с изтекла лична карта. А за всички участници в изборния процес ще бъдат осигурени лични предпазни средства.

Беше прието предложението на ДПС, партиите да провеждат кампании при спазване на противоепидемичните мерки в страната. А от БСП поискаха и още промени.

ОКОНЧАТЕЛНО: Карантинираните гласуват в подвижни урни или отделни секции

В проекта се посочва още, че министърът на здравеопазването и главният държавен инспектор въвеждат противоепидемични мерки, свързани си изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще организира провеждането на изборите.

Министерският съвет ще има задължението да обезпечи изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях ще се включват в план-сметката за изборите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.