Снегорин и ратрак, собственост на най-добрата високопланинска спортна база в Европа, разчистват няколко метровите преспи

Край на снежната блокадата на „Белмекен”. Пътят към спортната база вече е проходим. Близо 180 спортисти останаха в плен на зимата през последното денонощие. Причината - силният вятър и снегонавяванията, които затрудниха разчистването на трасето. Заради лошото време под преспите временно остана затрупан и основният роторен снегорин, който трябваше да осигури проходимост за леките автомобили.

180 спортисти са блокирани в националната спортна база в Белмекен

С помощта на спортистите, които се намират на лагер в „Белмекен”, машината е била изровена от снега, за да продължи с разчистването на 4-километровата отсечка до базата. Там се намират 180 спортисти, които провеждат своите тренировъчни програми. Те са снабдени с всичко необходимо за пребиваването си.

В участъка от село Сестримо до язовир Белмекен снегорините, които работят на терен, са общо два. Стефан Николов е един от хората, които се грижат за това пътищата в района да бъдат проходими при зимни условия. 

Хората от разчистващите екипи разказаха, че ситуацията в района се нормализира, за сметка на случилото се вчера.  Снежната буря през вчерашния ден и силните снегонавявания блокираха пътя към спортната база "Белмекен", а на места покривката, която се образува, стигна почти един метър.  Хубавото време позволи на тежките машини да изпълнят поставените за деня задачи. Предизвикателства обаче не липсваха.

Паралелно с разчистването на трасето между Сестримо и язовир Белмекен, от следобедните часове работи и роторният снегорин на спортната база. Той трябваше да освободи пътя към комплекса от страната на Юндола. Кадри в социалните мрежи публикува спортният министър и добави:

"Започна почистването към пътя за Високопланинския спортен комплекс „Белмекен“. Силният вятър и снеговалеж попречи това да се случи още вчера, но след като метеорологичната обстановка се нормализира снегопочистването стартира". 

 

 

"Снегорин и ратрак собственост на най-добрата високопланинска спортна база в Европа разчистват няколко метровите преспи, които бяха натрупани в последните 24 часа. Очаква се в късния следобед отсечката, която с дължина 4 км да бъде почистена и пътят към базата да е проходим. От вчера съм в постоянен контакт с директора на базата Илиян Пищиков и атлетите. Няма поводи за притеснение за нашите спортисти. Условията, при които са настанени са отлични", написа още той. 

"В момента във ВСК „Белмекен“ се подготвят 180 спортисти заедно с техните екипи. Всички те споделят, че са изключително доволни от комфорта, който им предоставя спортната база. Тренировъчният процес на атлетите не е нарушен и се провежда по график. Те са напълно обезпечени и имат всичко необходимо. Освен българските национали в базата са още спортисти от Германия, Унгария и Молдова, а в събота ще пристигнат и плувци от Малта", добави Кралев. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.