50 000 йеменци вече гладуват до смърт, в условия на краен недостиг на храна

Обединените нации призоваха да бъдат осигурени средства в размер на 3,85 милиарда долара, за да бъдат спасени милиони хора в Йемен от глад. Апелът беше отправен на международна донорска конференция, предаде ДПА.

ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди да не бъде намалявана обещаната за Йемен за тази година помощ и заяви, че за 2021 г. ще са нужни 3,85 млрд. долара за подкрепа на 16 милиона бедстващи йеменци. Той добави, че близо 50 000 йеменци вече гладуват до смърт, в условия на краен недостиг на храна.

За миналата година отделните страни са дарили едва 1,9 млрд. долара за хората в Йемен, малко повече от половината от необходимите средства, заяви Службата за координацията на хуманитарните въпроси към ООН в навечерието на днешната конференция, която се състоя във виртуален формат.

Кристалина Георгиева: Трябват над 8 трилиона долара за излизане от икономическата криза

От 29 милиона души население на докараната до бедност близкоизточна страна 24 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ по оценки на Обединените нации. Рекордните 2,3 милиона деца страдат от тежко недохранване, а близо 400 000 деца на възраст под пет години са застрашени от смърт, ако не бъде осигурена спешна продоволствена помощ за тях.

Европейската комисия обеща да отпусне през тази година 95 млн. евро за Йемен под формата на хуманитарна помощ, "за да бъдат посрещнати най-неотложните нужди" на йеменците, включително от храна, здравна грижа, финансова помощ, вода и канализация, образование и друга животоспасяваща подкрепа.

ООН: Нова глобална пандемия застрашава света

Европейският комисар за действията при кризи Янез Ленарчич призова воюващите страни в Йемен да облекчат достъпа на хуманитарните организации до най-нуждаещите си. Йемен е раздиран от гражданска война от 2015 г.

Оттогава конфликтът се превърна в регионална прокси война. Саудитска Арабия оглавява коалиция, воюваща на страната на йеменското правителство, докато съперникът й Иран подкрепя йеменските бунтовници хуси.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че йеменският народ понася "невъобразими" страдания, изразяващи се по думите му в глад, кървави битки за територии и епидемии от холера и детски паралич и нашествия на скакалци.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА