Докато е премиер в периода 2010-16 година Камерън е поканил компанията „Грийнсил Кепитъл“ да работи за правителството

Във Великобритания депутатът от управляващата Консервативна партия Бърнард Дженкин предупреди премиера Борис Джонсън, че ще загуби подкрепата на онези лейбъристи от опозицията, гласували за него в последните общи избори, ако не се справи с кризата, възникнала около скандала с лобирането на неговия предшественик Дейвид Камерън в полза на компания, чийто служител е бил.

Борис Джонсън обяви постепенно разхлабване на мерките

Докато е премиер в периода 2010-16 година Камерън е поканил компанията „Грийнсил Кепитъл“ да работи за правителството, за да подобри неговата ефективност. След като напуска поста си обаче Камерън става съветник в същата компания и тогава лобира, макар и неуспешно, да убеди правителството да даде на компанията по-голям достъп до правителствени заеми.

Камерън бе подложен на остри критики, че е лобирал на няколко пъти пред министри като този на финансите Риши Сунак и на здравепозването Мат Ханкок, от името на компания, в която има финансови интереси.

Камерън отрече да е нарушил етичния или министерския кодекс, а това повдигна много въпроси за прозрачността на лобирането.

Днес в статия в „Обзървър“ Бърнард Дженкин  посочва, че няколко правителства поред търпят провал в гарантирането на по-голяма прозрачност в отношенията между администрацията и бизнеса.

Борис Джонсън заяви, че се надява Англия да избегне нов локдаун

И тъй като лейбъристите в опозиция са особено чувствителни по този въпрос, Дженкин предупреждава Борис Джонсън да излезе с ясна позиция и да не забравя, че спечели общите избори с помощта на голям брой гласували за него в традиционни твърдини на лейбъристите.

Кризата представлява добра възможност да се възстанови доверието на обществото във властите, смята Дженкин. Говорител на Даунинг стрийт каза, че премиерът е поръчал независимо разследване, чиито резултати ще бъдат обявени публично.