Президентът на САЩ изпрати писмо до Вьоса Османи

Американският президент Джо Байдън призова правителството на Косово да продължи диалога за нормализиране на отношенията със съседна Сърбия и каза, че всяко споразумение между двата бивши неприятеля трябва да е фосусирано върху взаимно признаване, съобщи АП.
Байдън е изпратил писмо до новия президент на Косово Вьоса Османи, чийто кабинет оповести днес комуникацията. В писмото Бадйън казва, че Вашингтон ще продължи да подкрепя усилията за осигуряване на траен мир чрез продуктивен диалог между Косово и Сърбия и накрая чрез всеобхватно споразумение за нормализиране, "което ние вярваме трябва да бъде фокусирано върху взаимно признаване".

Байдън: Насилието с огнестрелни оръжия наранява душата на американската нация

Байдън нарече нормализирането на отношенията със Сърбия "ключово" за Косово, за да реализира своя потенциал и да се интегрира напълно в евроатлантическите институции.
"Знам, че постигането на тази цел ще изисква гъвкавост и трудни компромиси по пътя и САЩ ще бъдат ваш партньор на всяка стъпка", написа американският президент.

Новото правителство на Косово, което встъпи в длъжност през март, заяви, че ще се фокусира върху борбата с пандемията и разговорите със Сърбия не сред първите му задачи.
Водените с посредничеството на Европейския съюз преговори за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина започнаха преди десет години и бяха спрени миналата година.
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след брутална война през 1998-99г. между етническите албански сепаратистки бунтовници и сръбските сили. Войната приключи след 78-дневна въздушна кампания на НАТО, която прогони сръбските сили, след което пристигнаха мироопазващи сили. Повечето западни страни са признали суверенитета на Косово, но Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай не са. Напрежението около Косово продължава да бъде източник на нестабилност на Балканите.

Байдън: Все още има възможност САЩ и Русия да работят заедно

В писмото си до Османи Байдън споменава личната връзка на неговото семейство с Косово.
Покойният син на предизента Бо е работил в Косово след войната в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по укрепване на правовия ред в Косово. Когато бе вицепрезидент, Бадън посети Косово със семейството си през 2016 г, за да присъства на церемония по именуването на път близо до американска военна база на името на неговия син, който почина от рак на мозъка една година преди това на 46 годишна възраст.
"Синът ми Бо обичаше времето, което прекара в Косово, работейки за укрепване на мира и върховенството на закона", написал Байдън в писмото.

Източник: БТА