Президентът посочи, че се очаква до края на май близо 3 милиона души да бъдат ваксинирани с поне една доза ваксина

Сръбският президeнт Александър Вучич обяви днес, че всички граждани, които са се ваксинирали срещу коронавирус, ще получат допълнителна помощ от 3000 динара /около 25 евро/, предаде Танюг.

Вучич уточни, че освен предвидената по-рано помощ, всички граждани над 16-годишна възраст, които са се ваксинирали или ще се ваксинират до 31 май с една или с две дози ваксина, ще получат този допълнителен стимул.

Вучич: Сърбия започва да произвежда "Спутник V" и китайската ваксина след няколко месеца

Президентът каза, че до късно снощи се е консултирал с премиера Ана Бърнабич и тепърва ще се решава дали тази допълнителна помощ трябва да бъде утвърдена от правителството.

"Не можем да предприемем негативни дискриминационни мерки за онези, които не желаят да се ваксинират, макар че мисля, че е безотговорно и егоистично някой да не се ваксинира. Затова мислихме как да възнаградим хората, които са проявили отговорност, и решихме да дадем допълнителна финансова помощ за хората, които са се ваксинирали", каза Вучич.

Сръбският президент ще се ваксинира с китайска ваксина

Президентът посочи, че се очаква до края на май близо 3 милиона души да бъдат ваксинирани с поне една доза ваксина, за да може да се придобие колективен имунитет.

По последни данни в Сърбия с население 7 милиона 2 050 000 души са ваксинирани с първа доза, а 1 570 000 - с две дози.

Източник: БТА