На предишния референдум шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън отрече твърденията, че ще проведе референдум за независимост. Изборите за шотландски парламент са утре.

Политически сблъсък в Шотландия по въпроса за втори референдум за независимост

В телевизионен дебат Никола Стърджън бе нападната от лидера на шотландските консерватори Дългас Рос с твърдение, че нейната Шотландска национална партия ще проведе незаконно референдум за независимост на Шотландия при положение, че Борис Джонсън не даде официално одобрение.

Стръджън от своя страна обвини Рос в разпространяване на злонамерени слухове и лъжи по повод на нейната позиция по въпроса. Стърджън поясни, че винаги е казвала, дори въпреки критиките на хора от нейната партия, че няма да провежда незаконен референдум. „Аз ще бъда отговорна за провеждането на референдума в подходящо време и срокове и в крайна сметка ще направя печеливша каузата за независимост чрез търпеливо убеждаване на хората в страната“, изтъкна Стърджън. Утре шотландците избират 129 депутати за парламента в Единбург. Ако Шотландската национална партия спечели мнозинство, което се очаква според анкетите, Стърджън официално  ще поиска Лондон да позволи провеждането на референдум за независимост. 

Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима

На предишния референдум по този въпрос през 2014 година шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента. 

На референдума за Брекзит през 2016 година обаче шотландците гласуваха за оставане в ЕС, което доведе до засилване на настроенията за независимост. По закон провеждането на нов референдум не може да стане без разрешение от Лондон и до момента Борис Джонсън отказва да го даде.

Източник: БНР