Видът на монумента се влошавал с всяка изминала година

Може ли паметник да попадне под запор и да пренапише бъдещето на цяло село? Историята е от Зверино. Хората в населеното място не знаят кой е авторът на скулптурата на Христо Ботев, но помнят кога е била монтирана в двора на местно предприятие. 

„Паметникът е стоял може би над 30 години”, обяснява Татяна Димитрова.

Фалитът на чуждестранната фирма, която го придобила, бил обявен преди около 14 години и заедно с всички материални активи паметникът попаднал под банков запор за дължими суми.

ДОКТОРСКИЯТ ПАМЕТНИК В СОФИЯ: История и посвещение

Хората от селото страдали и заради изгубените работни места във фабриката, но и за паметника, който с всяка следваща година все повече тънел в бурени.

Гледайки все по-тъмнеещия образ, хората от Зверино решили, че трябва да намерят начин да го освободят от запора и да му осигурят подобаващо място в селото. Започнали да водят преписка с банката и накрая искането им срещнало разбиране.

„Банката не поиска нищо. Даряват ни го. Това беше един голям жест лично към мен и към цялото ни село”, посочи кметът на Зверино Стоян Петров.

Останалото хората свършили безвъзмездно със собствен труд и материали. Паметникът бил почистен от следите на времето и сега е монтиран на една от най-оживените улици в селото.