Адвокат обяснява разликата между труда в почивни и в празнични дни

Има професии, за които няма празници. За тях, разбира се, се полагат компенсации. Какви са те обяснява в "Социална мрежа" адвокат Светозар Арнаудов, специалист по трудово право.

"В Инспекцията по труда може да се намери информация за работещите хора, както и в синдикалните организации на конкретния бранш. Също така е добре да се потърси и консултация със специалист в трудовото право", обясни той.

Според него трябва да се знае разликата между труда в почивни и в празнични дни.

"Почивни дни са всички онези, които са извън рамките на работната седмица – в нормалния случай е петдневна – 40 часа. Обикновено това са събота и неделя, те не се считат за работа при празник. По време на официалните празници, регламентирани по закон, се счита за отработено време по празнична тарифа", заяви Арнаудов.

Той сподели, че механизмите на полагане на труда са различни.

Как ще се заплаща трудът по празниците

"Зависи дали става дума за работа на смени, за сумирано изчисляване на работното време или за нормално работно време. Работа в празнични дни се заплаща двойно, 75 % през събота и неделя, но тези проценти са хипотези на извънреден труд", коментира адвокатът.

По думите му при сумирано изчисляване на работното време има отчетност и се подава информация към Инспекцията по труда, в едни периоди служителят може да работи повече, а в други – по-малко, но без да се надхвърля нормалната продължителност на работното време. 

А за период от 6 месеца се обобщават изработените часове.

Ако един служител има намерение да подава иск срещу работодателя си, е добре да е обезпечил с доказателства жалбата си - показания на колега, видеонаблюдение или други доказателства.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.