Тя коментира правителството, назначено от президента

„Очакваме ревизията да продължи този път от служебните министри. Това е едната задача на служебния кабинет - цялата истина за управлението на Бойко Борисов и за това как са харчени парите на българските граждани”, коментира на брифинг председателят на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова.

„Второто, разбира се, е осигуряване на честни избори, добави Манолова, според която вече са налице законовите предпоставки - „има Изборен кодекс, осигуряващ повече прозрачност, честност и свобода на изборния процес”.

Кой кой е в служебното правителство

„Оценката на служебния кабинет „Изправи се! Мутри вън!” ще даде, след като видим каква е степента на ангажираност на министрите от служебния кабинет със сигналите, с които се занимаваше комисията по ревизията”, заяви Манолова и посочи, че тази сутрин са изпратили всички сигнали до служебните министри.

„Очакваме новият регионален министър да продължи изясняването на истината как са финансирани пътните строежи през държавната фирма „Автомагистрали”, каза Манолова. По думите ѝ там са похарчени за две години близо 5 млрд. лева, които са превъзлагани без публичен конкурс. Тя посочи, че очакват пълната картина за Програмата за саниране, по която имало три схеми за източване на средства, както и истината за „ВиК холдинга”.

Кой е Стефан Янев

Манолова коментира, че очаква ангажираност и от министъра на земеделието със сигналите от земеделски производители.

„Очакваме също така ангажираност от енергийния министър, защото става въпрос за много сериозни суми, с които са боравили енергийните дружества, включително с това са свързани сметките на българските граждани за ток, вода и парно, и, разбира се, цялата истина за изграждането на Балкански поток”, каза още тя.

Какви са правомощията на служебното правителство

Манолова отбеляза, че в ресора на министъра на икономиката са „Монтажи” и „Държавната консолидационна компания” и поиска да бъдат направени проверки как тези държавни структури са изразходвали парите, отпуснати им с постановления на Министерския съвет.

„За пет заседания комисията по ревизията свърши повече по темата антикорупция отколкото целия 44-и парламент за четири години”, коментира Манолова.

Според нея, ако има желание и воля, възможности и време има. „Два месеца са достатъчно дълго време. Още повече, че ние сме изпратили достатъчно информация, сигнали, информация от съответните държавни дружества за съответните министерства къде точно трябва да бъдат проверени харчовете на властта”, добави Манолова.

 

Източник: БТА