Опозиционният депутат и бизнесмен е подложен на санкции заедно с близки до него хора

Виктор Медведчук - известен съюзник на Кремъл в Украйна, официално беше поставен под подозрение в държавна измяна и опит за кражба на национални ресурси в анексирания от Русия Крим, информира БТА.

Този ход е част от разрастващи се сурови мерки срещу Медведчук, започнали през февруари. Опозиционният депутат и бизнесмен беше подложен на санкции по-рано през годината заедно с близки до него хора, а три телевизионни канала, притежавани от негов съюзник, бяха свалени от ефир.

НА ИЗТОК ОТ РАЯ, НА ЗАПАД ОТ РУСИЯ: Идва ли нова Студена война? (ВИДЕО)

Генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че е подписала "докладите за подозрение срещу двама депутати от украинския парламент - М. и К."

Държавният секретар на САЩ призова Русия да спре да се държи агресивно с Украйна

Според Интерфакс-Украйна и други медии инициалите се отнасят за Медведчук и Тарас Козак - собственик на три телевизионни канала, подложени на санкции през февруари.

Кремъл остро критикува суровите мерки срещу Медведчук, който отрича да е извършил нещо нередно и определя действията срещу себе си и свои сътрудници като незаконни и целящи да отклонят вниманието от грешките в политиката на украинското правителство.

Украйна гони руския консул в Одеса

Медведчук е украински гражданин, но има близки връзки с руския президент Владимир Путин, за когото казва, че е кръстник на дъщеря му.