Служебният премиер Стефан Янев: Аз съм човек, който не дава празни обещания

Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен - остана като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията. Това каза президентът Румен Радев на официалната церемония в Гербовата зала по представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Служебният премиер Стефан Янев: Аз съм човек, който не дава празни обещания

„От днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което надявам се да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след насрочените от избори на 11 юли“, заяви Радев.

По думите му 45-ият парламент е бил белязан с много емоции.

Кой кой е в служебното правителство

„Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавани мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, подчерта президентът. Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде на демократичното единодействие. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато от 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“, коментира Радев.

 

"Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори", подчерта държавният глава.

Служебният кабинет оглавява Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана.

Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-имата членове на кабинета са били част и от първото служебно правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.



Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а Георги Панайотов - министър на отбраната.
 

 

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

 

 


Служебният кабинет трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

След представянето на служебното правителство от президента Румен Радев ще се проведе и традиционната „Церемония по приемственост в изпълнителната власт“ в Гранитната зала на Министерския съвет, но тя ще бъде закрита за медиите.

 

 

Как третият кабинет на Бойко Борисов ще предаде изпълнителната власт на служебното правителство с премиер Стефан Янев ще стане ясно след самата церемония, когато ще бъдат разпространени снимки и видео от нея.

Церемонията по приемственост традиционно преминава с химните на България и ЕС и с кратки слова на двамата премиери – бивш и настоящ.

 

 

СМЯНАTA НА ВЛАСТТА: Стефан Янев е служебен премиер, изборите са на 11 юли (ОБЗОР)

Какви са правомощията на служебното правителство

Радев определи датата на изборите

Президентът издаде указ за назначаването на новата ЦИК