Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович каза, че това би трябвало да помогне за ускоряване на преговорите за членство

Съветът на министрите на ЕС реши да прилага новата методология на разширяване за Сърбия и Черна гора, високопоставени представители на съюза подчертаха, че основна тема на преговорите за членство ще е върховенството на закона, съобщи вчера представителят на португалското председателство Ана Закариаш, цитирана от сръбския печат днес.

Закариаш подчерта, че перспективата за членство на Западните Балкани в ЕС е главна движеща сила в региона и от съществено значение за съвместното бъдеще и напредък.

Заместник председателят на ЕК Марош Шефчович каза, че новата методология би трябвало да помогне за ускоряване на преговорите за членство. Страните, които преговорят за членство, трябва да покажат видими резултати от прилагане на реформите, предимно за върховенство на правото, зачитането на основните права, функционирането на демократичните институции и реформата на държавното управление, както и за икономически резултати на кандидатите за членство.

Захариева: Спрете дезинформационните кампании от Западните Балкани срещу държави от ЕС

Сръбският премиер Ана Бърнабич имаше вчера онлайн среща с еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей, с когото разговаря за европейската интеграция на Сърбия, реформите в сферата на върховенството на правото и действията във връзка с процедурата за промяна на конституцията, съобщава вестник "Данас".

На срещата присъства и министърът за европейската интеграция Ядранка Йоксимович, която информира еврокомисаря за дейностите, които се прилагат в рамките на клъстер 3 - конкурентост и инклузивен растеж и клъстер 4 - зелена икономика, дигитализация и свързаност.

Заместник кметът на Белград Горан Весич обяви, че в сръбската столица експериментално ще се организира концерт с цел да се види колко хора ще се заразят с коронавирус, подобно на концертите в Барселона и Нидерландия, съобщава вестник "Блиц". Планирано е концертите да бъдат два - един на закрито и един на открито. Експериментът ще помогне да се организират концертите в бъдеще, каза Весич.

Икономическа активност: Ръст на продажбите на дребно в ЕС (ВИДЕО)

Според оценката му Белград стои най-добре в Сърбия по отношение на ваксинацията и не трябва да "споделя съдбата" на другите градове. Не достигат още 60 221 ваксинирани, за да се постигнат 50 процента ваксинирани, съобщи Весич. Пунктове за ваксинация ще бъдат открити в още три търговски центъра, добави той. 

Източник: БТА