От петък в страната отпадат много ограничения

От петък системата с SMS-и за напускане на дома в Гърция ще приключи, полицейският час ще започва в 00.30 ч., вместо в 23.00 ч., а рестрикциите за пътуване в страната ще бъдат премахнати.

Гърция ще ваксинира цялото население на островите до 25 юни

"Оставяме локдауна зад нас", подчерта заместник-министърът за координация на правителствената дейност Акис Скертос.

Също от петък системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" ще се бъде отменена, тъй като търговията се връща към обичайната си работа. В сила ще бъдат здравни протоколи, предвиждащи да има един купувач на 25 квадратни метра.

Отварят Атон за поклонници и посетители

От петък гръцката версия на "зелен сертификат" за пътуване до островите /с изключение на Лефкада и Евия/ влиза в сила, с лодка или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация /14 дни след втората доза/, негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, негативен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване на КОВИД-19. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Ресторантите в Гърция ще останат без музика през месец май. Детските градини ще се отворят на 17 май, летните кина ще отворят на 21 май, а културните пространства на открито - на 28 май. От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи.

Източник: БТА