Това стана ясно след поредното й заседание

Без резултат остава поредното 14-то заседание на комисията по исторически въпроси между България и Северна Македония. Експертите от съседната страна са отказали да представят тяхната версия за исторически урок за цар Самуил. Без напредък са били разговорите и за личността на Гоце Делчев. Предстоят 5 месеца, в които историците от двете страни няма да имат нови разговори.

„Досега бях убеден, че въпреки проблемите и фундаменталните различия, които съществуват между нас и колегите от Скопие, работим и сме в една комисия по исторически въпроси, но от днешната 14-та подред среща започнах да си задавам въпроса дали наистина това е така”, каза той.

„Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим конкретен разговор по конкретна историческа тема – нещо, което не само е типично, но и неизбежно за професионалните историци”, допълни Димитров.  

„На предишното заседание, когато се получи едно странно и неочаквано за нас блокиране на разбирането на наша забележка в учебниците, а именно - учебникът за 7-ми клас в Северна Македония, в който се третира личността на цар Самуил, бяхме решили всяка страна да подготви текст структура как би могъл да изглежда един такъв урок. Идеята беше да се освободим от излишното напрежение от тълкуването”, каза той.

„За наша голяма изненада ние предложихме такъв текст, но нашите колеги предложиха нещо не просто изненадващо, но и напълно чуждо на характера на тази комисия -  теоретична рамка за мултиперспективност, в която се фетишизира правото на всеки – журналисти, историци, политици и др. да тълкуват както решат каквото и да е събитие”, коментира проф. Ангел Димитров.

Според него това категорично се отклонява от представата за мултиперспективност, в която се дава възможност на авторите да представят едно събитие от гледна точка на различите участници в него.

„Такъв подход е манифест на нежеланието да се промени каквото и да е било в интерпретацията на миналото така, както е залегнало в учебниците в Северна Македония и както е характерно в историографията на старата”, посочи проф. Ангел Димитров.

Заев: Правата на никого, включително на гражданите, които се определят като българи, не са нарушени

„Днес искахме да се върнем към обсъждането на личността на Григор Пърличев. Отделихме време и на обсъждане на един съвместен текст на двете правителства за съвместните чествания на личностите – Григор Пърличев и Гоце Делчев. Ние също бяхме отново подготвени с текст, по който да се проведе научна дискусия. От страна на нашите колеги обаче имаше абсолютно нежелание и настояване да приемем и евентуално да допълним едни въображаемо приет текст преди 11 срещи”, коментира още той.

Тогава по думите му е било предложено от страна на Северна Македония да се организира тристранно честване на Григор Пърличев от страна на България, Северна Македония, Гърция и евентуално Албания. „Тогава ние категорично заявихме, че нямаме нищо против при политическо съгласие да подготвим някакъв текст за такова честване, но с уговорката, че това е незавършен текст и че ще бъде такъв едва когато се постигне политическо съгласие за това”, посочи Димитров.

„Трудно можем да постигнем някакво разбирателство за текста за Гоце Делчев. Въпросът отново отне безрезултатно време от работата на нашата комисия”, каза още той.

От изявлението стана ясно, че следващата среща на комисията ще бъде в средата на октомври. „Надяваме се че летните месеци ще дадат някаква възможност за преосмисляне на работата и ще направим някаква крачка”, коментира проф. Ангел Димитров.