Тя е разположена в центъра на Млечния път

Учени откриха в центъра на галактиката Млечен път голяма звезда, чиято яркост по неизвестни причини периодично спада с 97 на сто и остава на това ниво почти година, съобщи ТАСС, като цитира публикация в сп. "Месечни известия на Кралското астрономическо дружество".

Откриха най-малката известна черна дупка в Млечния път

"Вероятно имахме късмет да наблюдаваме звездата в момент, когато тъмен и дълъг обект премина край нея. Засега можем само да гадаем какъв е този обект", каза Сергей Копосов от университета на Единбург, цитиран от пресслужбата на университета в Кембридж.
Копосов и колегите му направили откритието в рамките на програма по картографиране по проекта VVV на Европейската южна обсерватория, която от 2010 г. изследва звездите в Млечния път.

Ярък метеор освети небето над Флорида и Бахамите (ВИДЕО)

С помощта на алгоритъм те се натъкнали на обекта VVV-WIT-08, разположен на границата на съзвездията Скорпион и Стрелец. Става дума за червен гигант, чиято яркост рязко спаднала с 97 на сто във втората половина на 2011 г. и се върнала към нормалното си състояние в средата на 2012 г.

Заради резкия спад учените проверили отново резултатите от наблюденията си, използвайки и данни, събрани в рамките полския проект OGLE за наблюдение и класификация на звездите в галактиката. Оказало се, че полските астрономи са фиксирали същия силен спад в яркостта на VVV-WIT-08.

Български астроном откри нова екзопланета

Учените все още нямат обяснение за това явление и не знаят дали то ще се повтори, тъй като през последните осем години не е наблюдавана отново. 

Източник: БТА