Коментират журналистът Петко Георгиев и психологът Росен Йорданов

Ежедневни разкрития и обвинения месец преди изборите. Последната престрелка е между Бойко Рашков и Бойко Борисов. В петък вътрешният министър заяви, че бившият премиер трябва да бъде извикан на разпит. Заговори се за доста стари случаи – „Мишо Бирата”, „Ало, Ваньо”, както и скандал от 2009 г.  Постави се и въпросът за кюлчетата.

Рашков: Борисов не само трябва да бъде разпитан, но и разследван

Общественото мнение е разделено по отношение на скандалите. Според едни сме свидетели на реваншизъм, според други - на разплитане на порочни практики.

„Разпад на държавата - това е моята диагноза. Говорим за събития, които евентуално са се случили преди 12 години. Ако в България имаше прокуратура и съд, тези обвинения щяха да бъдат опровергани или виновните да бъдат осъдени”, коментира журналистът Петко Георгиев в ефира на "Здравей, България".

НОВИ СКАНДАЛИ: Борисов отговори на Рашков, министърът с нови обвинения

„Напълно съм съгласен, наистина става дума за диагноза. Работил съм по случая с Мишо Бирата и знам, че това, което говори настоящият вътрешен министър, не е истина. Имам чуството, че тези хора са отворили една книга – „Мисленето” на Даниъл Канеман, и са гледали какви са отклоненията в човешките възприятия и как хората могат да бъдат манипулирани. Нямам против целите – повече прозрачност, повече демокрация. Но как да говорим за прозрачност, когато става все по-мътно, все по-неясно”, заяви психологът Росен Йорданов.

По думите му в момента се наблюдава „евристика на афекта”. „Хората са си създали мнение и искат само да чуят някакво потвърждение. Ще предупредя онези, които режисират този процес, че „пресоляването на манджата” води до обратен ефект”, каза Йорданов.

Целия разговор гледайте във видеото