За пръв път от 15 месеца спортно събитие на Острова събира токлкова хора

На над 60 хиляди фенове ще бъде разрешено да гледат на живо полуфиналите и финала на UEFA EURO 2020™ на митичния лондонски стадион "Уембли". Капацитетът на съоръжението ще бъде запълнен на 75 процента, съобщава телевизия "Скай нюз". 

Австрия се класира на 1/8-финалите на UEFA EURO 2020™

Така за пръв път от 15 месеца спортно събитие във Великобритания ще привлече толкова много хора на едно място. Всички, закупили билети обаче, трябва да предоставят отрицателен тест за COVID-19 или документ за приключен курс на ваксинация - 14 дни преди събитието. Това може да става чрез и-мейл или през апликацията на Националната здравна служба. 

На фона на драстичния ръст на заразените с коронавирус във Великобритания, спорове за финала на UEFA EURO 2020™. Рим вече поиска да замести Лондон и финалния мач да се играе там. На опашката от желаещи се наредиха още Будапеща и Мюнхен.

UEFA EURO 2020™: Англия - Шотландия 0:0, шотландската агитка с маски на Меган Маркъл

Срещата между Англия и Шотландия на стадион “Уембли” в петък разпали не само футболните страсти.

Прегръдка и продължителен разговор между далият положителна проба халф на Шотландия Били Гилмор и съотборниците му от “Челси” Мейсън Маунт и Бен Чилуел станаха повод Италия да поиска домакинството на полуфиналите и финала на първенството.

„Ще се опитам да спра финала, който се провежда в държава, в която инфекциите нарастват бързо”, заяви Мaриo Дрaги, миниcтър-прeдceдaтeл на Италия.

Министър-председателя на Италия изрази това мнение в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел. Малко по-късно от Мюнхен също предложиха услугите си като потенциална алтернатива на Лондон. Последва светкавичен отговор на UEFA, че на този етап не планира отнемането на домакинството от британската столица. И политиката отново се намеси във футбол.

Великобритания разреши публиката на спортни събития

“Обединеното кралство е зона с вирусен вариант и всеки, който иска да посети страната подлежи на карантина. Надявам се, че UEFA ще постъпи отговорно в тази ситуация. Не ми се иска да виждам пълни стадиони”, посочи германският канцлер Ангела Меркел.

В късния следобед стана ясно, че финалът на първенството в Лондон все пак ще бъде гледан от 60 хил. зрители, което е 75% от капацитета на “Уембли”. Те трябва да са ваксинирани или да представят негативен PCR тест. Продадените към момента билети са за 20 000 места.

 „Това е начина по който UEFA освен всичко останало "извива" ръцете на властта във Великобритания да дадат по-либерални мерки за хората, които влизат на територията на кралството”, заяви Боби Борисов, спортен журналист в NOVA.

Все още не е ясно дали ще има облекчение за фенове идващи от чужбина или ще подлежат на задължителна 10 дневна карантина: „Има идея в Лондон да се процедира по същия начин, по който се процедираше на финала в Шампионската лига, феновете кацат със самолети на летището, от летището на рейсове до стадиона, гледат мача от стадиона на рейсовете, на летището и обратно”.

А тази вечер на стадион “Уембли” Англия и Чехия излизат в битка за първото място в група D. Срещата гледаме на живо по NOVA и DIEMA.

Всичко за UEFA EURO 2020™ ще откриете в специалната секция на Gong.bg.

Мачовете от дългоочакваното Европейско първенство по футбол могат да бъдат проследени в телевизионните канали NOVA, DIEMA, БНТ 1 и БНТ 3. Всяка от двете медии ще излъчи пряко по 27 мача, като откриването, срещата от груповата фаза между Унгария и Франция на 19 юни и финала на първенството на 11 юли ще бъдат излъчени съвместно в каналите на Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия.