Кандидатът за поста бе само един

След три неуспешни опита Висшият съдебен съвет избра нов административен ръководител на Спецпрокуратурата. Решението беше единодушно за Валентина Маджарова, която обаче е и единственият кандидат за поста.

На първо четене: Закриват специализираните съд и прокуратура

Мястото на шеф на спецпрокуратурата се оваканти, след като бившият ръководител - Димитър Петров, напусна по лични причини. Следващите два опита на Висшия съдебен съвет се оказаха неуспешни, тъй като или никой не се кандидатираше, или се отказваха в хода на процедурата. До днес, когато Валентина Маджарова получи  седем гласа "за" на прокурорската колегия.

„Отговорностите стават в пъти повече. Няма значение за кой орган на съдебната власт се касае. Административният ръководител на Специализираната прокуратура е работодател. В моя случай – на над 120 лица”, каза тя.

Прокуратурата сезира евроинституциите за закриването на спецправосъдието (ВИДЕО)

Маджарова отказа да влиза в подробности около проверката, която ДАНС и Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства извършват заради сигналите за незаконно подслушвани политици и протестиращи. Но потвърди, че ще подаде оставката си, ако това се докаже.

 

 

В представянето си пред кадровиците, Маджарова наблегна на статистиката, като даде данни за броя дела за корупция или подкуп. Отговори и на предварително отправени въпроси от неправителствената организация "Боец", които засягат начина, по който работи Спецпрокуратурата. Дори ги покани да присъстват на съдебни заседания.

ВСС с декларация в защита на спецмагистратите

„Не съдя никого, това е лична позиция.  И е по-добре в този живот човек да има позиция, отколкото да няма. Не е нужно да се разказват някакви дела. Те просто могат да се съпреживеят”, смята Маджарова.

От създаването си досега никой от административните ръководители на спецпрокуратурата не е изкарал пълен петгодишен мандат.

А от движение „Боец” се събраха на демонстрация пред Висшия съдебен съвет, докато вътре течеше избора на Маджарова. С тях бяха и от инициативата „Правосъдие за всеки”. Според недоволните изборът е бил предрешен, тъй като Маджарова няма конкуренти за поста. Други пък смятат,  че този избор е безсмислен, защото след 11 юли повечето партии били решени да довършат започнатото от миналия парламент – а именно  Спецправосъдието да бъде закрито.