Решението е в опит да се ограничи бързото разпространение на Делта варианта

От днес в Испания - на Канарските острови и в Галисия изискват сертификат за ваксинация, за преболедуване или отрицателен тест за достъп до затворени помещения в райони и общини с висока заболеваемост.

Решението на регионалните правителства е в опит да се ограничи бързото разпространение на Делта варианта на коронавируса

Министърът на здравеопазването на Испания Каролина Дариас обяви в тв интервю, че, следейки начинът, по който се развива и мутира коронавирусът, ще препоръча „трета реимунизация“ с ваксина срещу Covid-19. По нейните думи все още е рано да се каже кога това ще стане възможно, защото в момента целта на правителството е да „продължи да ваксинира всички, докато достигне, ако е възможно, 100% „от испанското население“.

Попитана дали испанците ще трябва да се реваксинират всяка година, министър Дариас отговори кратко: „Да, без съмнение“.

В момента в Испания повече от 25 милиона души или почти 54% от населението, са напълно ваксинирани, а над 30 милиона, което е близо 65% от населението имат поне една доза. Според министър Дариас това е „колективен и държавен успех“. Припомняйки цифрите, тя подчерта „отличната работа по ваксинацията“ от всички автономни региони, но не пропусна да спомене, че някои са се справили по-добре с планирането от други, визирайки региона на Мадрид, където местният премиер Изабел Диас Аюсо обвини централното правителство в недостиг на ваксини за вторите дози.

„Нищо чудно, че други региони нямат проблеми с това “, каза Дариас, намеквайки, че Аюсо винаги е била опозиция на Санчес.

По отношение на искането на Страната на баските, централното правителство да върне отново задължителното носене на маски на улицата, Дариас уточни, че с регионалния премиер са на едно и също мнение, а именно: маските са задължителни, когато няма дистанция от метър и половина и затова няма нужда на този етап от допълнително узаконяване.

Източник: БНР