Румен Радев отправи тържествено слово от Велико Търново

„Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България". Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта 22 септември.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК.

„Възраждането и триумфа на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта  се огласява именно от там. Става ясно, че българската държава заема своето достойно място на европейската и световна сцена, че възродена България няма да бъде подвластна вече на никого", допълни Радев. И напомни на всички българи, че трябва да се гордеем с предшествениците ни.

113 години независима България! (ВИДЕО)

„Този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. За българите обявяването на незасимостта е морална победа. Решителното скъсване със зависимостите от миналото утвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили", каза още президентът.