Париж връща посланика си във Вашингтон

Франция и САЩ са на път да затоплят отношенията помежду си след безпрецедентната дипломатическа криза. Париж ще върне посланика си обратно във Вашингтон следващата седмица. Това стана ясно, след телефонен разговор на президентите на двете страни.

Шест дни след началото на кризата с подводниците в крайна сметка Джо Байдън и Еманюел Макрон проведоха телефонен разговор, който продължил половин час. Двамата лидери са се споразумели да започнат задълбочени консултации за възстановяване на доверието.

Поискан от Вашингтон, този разговор дава надежда на Джо Байдън за нормализиране на френско-американските отношения. Двамата президенти публикуваха обща декларация, която беше грижливо написана.

Консултиране между съюзниците, преди обявяването на тристранния пакт в сферата на сигурността с Великобритания и Австралия, е могло да предотврати дипломатическия спор.

Среща между Макрон и Байдън в края на октомври в Европа 
 
"Тонът на разговора беше приятелски. Президентът се надява, че това е стъпка към връщане към нормалното в дългата, важна и трайна връзка между Съединените щати и Франция. 
Президентът призна, че е можело да има повече дискусии преди обявяването на новото споразумение. И това беше важно послание за него, което да предаде по време на този разговор", каза говорителят на Белия дом Джен Саки.

Далеч по-малко дипломатична беше реакцията на Борис Джонсън, чиято страна също участва в тристранния пакт за сигурност. Оставете ме на мира, обърна се той към Париж, на смесица от френски и английски.

"Мисля, че е време някои от най-скъпите ни приятели на света да се вземат в ръце във връзка с всичко това, оставете ме на мира, защото това е фундаментално голяма стъпка напред за глобалната сигурност", заяви Борис Джонсън.

В резултат на новото партньорство Франция загуби голям договор за доставка на подводници на Австралия. Австралийският премиер Скот Морисън каза, че се е опитал да уговори телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, но засега безуспешно. И добави, че ще бъде търпелив във възстановяването на връзките с Франция.