Изтече повече от година, след като официално влязохме в „чакалнята” на еврозоната

България - крачка по-близо към еврото. Изтече повече от година, след като официално влязохме в „чакалнята” на еврозоната. Близо 70% от българите обаче се притесняват, че смяната на лева с евро ще доведе до поскъпване на живота. Какво предстои след приемането на еврото - разказват тази вечер в „Темата на NOVA” -  Анна-Мария Конова и операторът Кирил Тасев.

Да заменим лева с еврото е възможно още на 1 януари 2024-та по определен фиксиран курс –предвижда планът. „За мен еврото със сигурност има повече позитиви, отколкото негативи”, обясни вицепремиерът Атанас Пеканов.

„В чакалнята на богатите“ в „Темата на NOVA“

Цените в търговските обекти ще се обозначават и в двете валути. В магазин за хранителни стоки има повече от 12 000 артикула. На всеки един от тях ще бъдат поставени по два етикета. Така, ако искаме да си купим хляб, например, ще можем да видим цената му и в лева, и в евро.

Предвижда се практиката да започне няколко месеца преди приемането на еврото и да продължи година. Смяната на етикетите най-вероятно ще е свързана и с допълнителни разходи за търговците. Колко точно - все още е трудно да се изчислят.

Гледайте „В чакалнята на богатите“ тази вечер веднага след централната емисия новини. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.