В изявления правителството предупреди, че ако ситуацията остане сложна, ще се наложи и локдаун

Децата да се върнат максимално бързо в клас. Тази задача постави президентът Румен Радев на министрите на образованието и здравеопазването. Те обещаха това да стане до 10 дни.

Проф. Денков: Докато не осигурим безопасност в училищата, няма да върнем децата в клас

Президентът поиска обяснение защо се е наложило учениците да бъдат изпратени вкъщи. Отговорът дойде от образователния министър проф. Николай Денков. По думите му данните показвали, че преди началото на учебната година децата, регистрирани с COVID-19 на ден са били около 100, а само в последната седмица вече са по 500, което по думите на проф. Денков, застрашава критично учебния процес. Но въпреки статистиката няколко министри вече готвят план за връщане в класните стаи възможно най-бързо на децата от 1-ви до 4-ти клас. За целта обаче ще е нужно съгласието на родителите и учителите тестването в училище да е задължителен филтър на входа. 

„Считам, че затварянето на държавата е крайна мярка и това беше причината да подкрепя предложението на управляващите за въвеждането на зеления сертификат”, заяви президентът Румен Радев на срещата с министрите от кабинета на Стефан Янев.

„За мен животът на народа е по-важен от изборния резултат, който ще понеса със смирение. Въпреки високата цена подкрепих вашето решение, защото то дава свобода на избор и оставя икономическия живот отворен. Начинът на въвеждане на тези мерки търпи сериозна критика. Не беше дадено достатъчно време тези мерки да се адаптират. Разбираемо е това да предизвика стрес и възмущение у хората”, добави Радев.

Според него приоритет трябва да бъде връщането на малките деца в класните стаи. Освен това той поиска от министрите тестовете наистина да бъдат безплатни, а не както хората вече са се оплакали, че за тестове плащат между 15 и 40 лв. Също така призова министрите и за решение за хората, които имат много антитела, но нямат сертификати.

"От 15 септември до към 10 октомври, броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а броят на карантинираните деца около 5 пъти. С други думи имаме около 12 000 деца. Средата, в която започна учебната година се промени значително. Около 15 септември само 6% от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни процентът се движи между 10 и 15%. През работните дни около 15 септември по около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни, докато през последната седмица говорим за бройки около 400-500 деца на ден регистрирани", съобщи проф. Денков.

Проф. Момеков за ваксините: Страхът на хората зависи от тяхното IQ

„Според мен връщането на децата в класните стаи трябва да стане на етапи. Първо това трябва да се случи с тези от 1-4 клас. Няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове със слюнка, близалки, ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начинът. Ако се установи, че дете е с положителен тест, то няма да се наложи карантиниране на цялата паралелка, защото това детенце ще е проверено на входа и няма да има контакт с другите деца", каза Кацаров.

Проф. Денков обясни, че по тази тема сред родителите няма консенсус.

„Надявам се, че здравият разум ще надделее. Това е похват, който се използва навсякъде по света. Очаква учителите също да подкрепят осигуряването на една такава безопасна среда в класните стаи", добави Денков.

„Децата освен на здраве имат право да ходят на училище и да бъдат щастливи. Те не могат да бъдат заложник на тази пандемия. Съвсем отговорно заявявам, че Министерството на финансите няма да пести нито стотинка. Ще получите пълната подкрепа на нашето ведомство”, каза финансовият министър.

Кацаров добави, че ако повече хора се ваксинират, вероятността да се стигне до нова вълна на заразата е по-малък.

"Противоепидемичната мярка се взема, за да се прекъсне предаването от един човек на друг. Локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне за кратко предаването на болестта, но след известно време отново се налага да има такъв и затова това не е ефективно трайно решение. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече възможността за нов ръст на заболелите намалява", каза още здравният министър. 

Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Възстановяването на учебния процес ще стане единствено при гарантиране на безопасна среда. Той напомни, че родителите на деца под 14 години, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство.

3354 са новите случаи на коронавирус

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки, допълни Стойчо Кацаров. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Управителят на НЗОК Петко Салчев изтъкна, че от този месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.